Četvrtak, 20.07.2006.

19:26

RRA traži zaštitu od izjava Cobela

Savet republičke radiodifuzne agencije saopštio je da je "zgranut nediplomatskim tonom" nemačkog ambasadora Andreasa Cobela.

Izvor: FoNet, Beta

Default images

RRA je najavio da će zatražiti zaštitu domaćih i međunarodnih organizacija. "Nije prvi put da u svom nastojanju da izlobira dozvolu za emitovanje programa RTL-u, ambasador Cobel uputi čitav niz kleveta na račun Saveta RRA, uključujući i onu o navodnoj sprezi sa Miloševićevim tajkunima", navodi se u saopštenju, koje je potpisao zamenik predsednika tog saveta Aleksandar Vasić.

U saopštenju se ističe da je u Srbiji još na snazi Zakon o radiodifuziji, čiji član 26 direktno zabranjuje uticanje na donošenje odluka Saveta RRA bilo kome, pa, kako je navedeno, i ambasadoru Cobelu. Savet navodi da bi Cobel, "kada već lobira za izdavanje dozvola RTL-u u Srbiji mogao da kaže da li bi Direktorska konferencija državnih medijskih vlasti za emitovanje u Nemačkoj izdala dozvolu za emitovanje programa nekoj stranoj televiziji koja bi se ponela kao RTL u Srbiji.

U saopštenju se navodi da RTL nije uskladila vlasničku strukturu osnovanog preduzeća sa zakonom, i da je procenat stranog kapitala veći nego što to zakon dozvoljava, kao i da pokušava da dobije dozvolu za emitovanje "mimo nezavisnog regulatornog tela, lobiranjem po ministarstvima".

Prema oceni Saveta RRA, RTL "vrši diplomatski pritisak na državne organe kako bi nezavisno regulatorno telo promenilo svoju odluku". "Sigurni smo da takva televizija u Nemačkoj ne bi dobila dozvolu za emitovanje programa, ali se gospodin Cobel izgleda rukovodi pravilom da ono što se kod kuće ne radi, u tuđoj je dozvoljeno", naglašava Savet RRA.

Nemački ambasador je u izjavi za današnje izdanje lista "Kurir" oštro kritikovao rad Republičke radiodifuzne agencije, navodeći "slučaj" nemačke televizijske grupacije RTL koja nije dobila dozvolu za nacionalnu frekfenciju. Cobel je to ocenio kao skandal, navodeći da je RTL ispunjavao uslove koje je ta agencija postavila, ali da su dozvolu dobili oni koji ih ne ispunjavaju.

BK TV pisala Tadiću

Zaposleni u BK televiziji uputili su pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću u kom ga pozivaju da ne potpiše najnovije izmene i dopune Zakona o radiodifuziji.

Radnici BK televizije u pismu poručuju da je reč o zakonskim rešenjima "koja su pogubna po i onako narušene medijske slobode u Srbiji". Glavni i odgovorni urednik BK TV Milomir Marić ocenio je da se usvajanjem tih izmena "priznalo da je ono što je do sada radila Republička radiodifuzna agencija nezakonito" i da su "izmene bile potrebne kao naknadno zakonsko pokriće za sve ranije donete nezakonite odluke RRA".

RRA, prema najnovijim izmenama zaklona, više ne odgovora ni Skupštini Srbije, već samo Vladi i sada je definitivno postala vladin servis za gašenje medija, istakao je on na konferenciji za novinare. On je podsetio da je predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković prilikom razgovora sa predstavnicima BK TV pre dvadesetak dana obećao da će novi zakoni iz oblasti radiodifuzije biti liberalniji i upitao Markovića da li su ove izmene evropski standardi koje je najavio.

Marić je rekao da BK TV još nije dobila odgovor na zahtev upućen RRA da im se dozvoli emitovanje u okviru kablovske mreže, ali je istakao da očekuje pozitivan odgovor. "Nema zakonskog osnova da ne dobijemo tu dozvolu pošto je potrebno samo da potpišemo izjavu da nećemo širiti versku, rasnu i nacionalu mržnju i da nećemo emitovati porno filmove pre ponoći" istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: