Nedelja, 19.10.2014.

18:15

Odložena poseta Edija Rame

Poseta premijera Albanije Edija Rame Beogradu, zakazana za 22. oktobar, je odložena, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Izvor: B92, Blic

Default images

Albanski premijer posetiće Srbiju 10. novembra.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u popodnevnim satima sa predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom i dvojica premijera su saglasni da su incidenti na stadionu u Beogradu tokom utakmice između reprezentacija Srbije i Albanije po svojoj suštini bili veoma nesrećni.

"I dalje postoje jasna neslaganja oko toga kako je do incidenta došlo, ali ne smemo i nećemo propustiti mogućnost da se sastanemo i da radimo na održavanju regionalne stabilnosti", naglasili su sagovornici.

Vreme je da okrenemo novu stranicu u političkim i ekonomskim odnosima između Srbije i Albanije, zaključila su dvojica premijera.

Vučić i Rama istakli su da je neophodno nastaviti dijalog i proces započet u Berlinu 28. avgusta, tokom konferencije o Zapadnom Balkanu, jer će on omogućiti poboljšanje odnosa dve zemlje, regiona ali i cele Evrope.

Zaključak je da zvaničan susret bude održan 10. novembra u Beogradu.

Poseta Rame Beogradu je bila zakazana za 22. oktobar, a premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da će tokom vikenda odlučiti da li će doći do posete.

Podsetimo, u petak je Rama povodom incidenta sa zastavom Velike Albanije u Humskoj na svom Tviter nalogu napisao: "Normalna Srbija će biti moguća ako realna Srbija shvatiti da njihova noćna mora Velika Albanija nije naš projekat!".

Premijer Vučić je nedugo zatim na istoj društvenoj mreži objavio: "Ljudi koji govore da je velika Albanija naša noćna mora su apsolutno u pravu. Ali, to nije samo naša noćna mora, već noćna mora Evrope, noćna mora čitavog čovečanstva, a mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da je sprečimo. Nadamo se da će normalni Albanci razumeti ovu poruku."

"Srbija ne dozvoljava da bilo ko ponižava državu i narod"

Premijer Aleksandar Vučić, povodom posete albanskog premijera Edija Rame Beogradu, rekao da je sve probleme treba rešavati razgovorom, ali da Srbija ne dozvoljava da bilo ko ponižava državu i narod.

"Moramo sve probleme da rešavamo razgovorom, ali, s druge strane, Vlada Srbije je morala da pokaže da ne dozvoljava da bilo ko ponižava državu i narod", rekao je Vučić za "Blic", navodeći da je zadovoljan rezultatima razgovora sa Ramom.

Prema navodima lista, Rama je u razgovoru poručio da ga raduje buduća poseta Vučića Tirani, a da je veliku ulogu u dogovoru dva premijera odigrala Nemačka i Vučićev razgovor sa kancelarkom Angelom Merkel o događajima na utakmici i poseti Rame Beogradu.

Činjenica da je poseta odložena u odnosu na raniji termin posledica je tvrdog stava srpske vlade da ne dozvoljava nikakva poniženja, preneo je list reči izvora iz Vlade Srbije, navodeći da su Vučić i Rama razgovarali pola sata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

156 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: