Četvrtak, 18.02.2016.

14:55

Dogovor o "rampi", kroz Srbiju samo izbeglice rata

Šefovi policija Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Austrije dogovorili su se o zajedničkom registrovanju izbeglica na grčko-makedonskoj granici.

Izvor: Beta, Tanjug

Dogovor o
Foto: Tanjug/AP

Pet zemalja će zajednički organizovati prevoz izbeglica do Austrije, a prolaz "balkanskom rutom" biće omogućen samo izbeglicama iz ratom zahvaćenih zemalja.

Primena sporazuma počinje već danas, a postupak registracije počinje u Đevđeliji. Države garantuju da će omogućiti prolaz isključivo osobama koje su prošle početnu kontrolu.

Kroz taj proces biće obavljena identifikacija i uzeti biometrijski podaci migranata, kako bi se odredilo da li dolaze iz zemalja u kojima im je život ugrožen, poput Sirije, Iraka i Avganistana.

Makedonska policija prebacivaće izbeglice vozom od Đevđelije do Preševa, gde će ih preuzimati srpska policija i prevoziti ih do Šida, a potom hrvatska do Dopove, odakle će ih slovenačka policija prebacivati do Austrije.

Izbeglicama se neće odmah na grčko-makedonskoj granici davati status tražilaca azila, već će to biti učinjeno u Austriji ili u nekoj drugoj zemlji u koju su krenuli, javlja Rojters.

Direktor hrvatske policije Vlado Dominić rekao je posle potpisivanje zajedničke izjave da će zajednička profilacija biti obavljana na granici Makedonije i Grčke i da će izbeglice organizovano biti prevožene do Austrije.

Dominić je izrazio očekivanje da će ovaj sistem prevoza funkcionisati i da neće biti potrebe da se migranti vraćaju. On je rekao da još nisu utvrđene kvote i da će to zavisiti od toga koliko će izbeglica primati Austrija i Nemačka.

Zajednička izjava koju su potpisali šefovi policija Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije poslata je i Bugarskoj i Albaniji, koje su pozvane da se priključe da ne bi došlo do skretanja s izbegličke rute.

Upitan koji su kriterijumi za profilaciju izbeglica Dominić je rekao da će prolaz biti omogućen samo onima sa ratom zahvaćenih područja.

Uoči potpisivanja zajedničke izjave ispred hotela Internacional, gde je bila konferencija za novinare, predstavnici inicijative "Dobro došli" protestovali su protiv ovakvog dogovora, jer smatraju da Evropa ne treba da ograničava ulazak ljudima iz ratom zahvaćenih područja.

Podsetimo, prema nekim saznanjima, ulaz u EU bi mogao da bude potpuno onemogućen migrantima od 1. marta.

Rebić: Dogovor olakšava posao našem MUP-u

Vršilac dužnosti direktora Srpske policije Vladimir Rebić izjavio je da će Protokol o saradnji koji su u Zagrebu potpisali šefovi policija iz regiona staviti srpski MUP u povoljniji položaj, jer je predviđeno uvođenje zajedničkog registrovanja izbeglica na grčko-makedonskoj granici.

"Novina je da će se od sutra praktično, na grčko-makedonskoj granici vršiti profilacija migranata od strane svih subjekata potpisnica današnjeg sporazuma, što podrazumeva i jaču kontrolu makedonsko-grčke granice u cilju sprečavanja ilegalnih migracija", istakao je Rebić, koji je učestvovao na sastanku direktora policija Srbije, Hrvatske, Austrije, Makedonije i Slovenije u Zagrebu, saopštio je MUP.

On je rekao da će se, u narednom periodu, na grčko-makedonskoj granici izdavati nov obrazac sa fotografijom, koji će omogućiti lakše kretanje migranata kroz sve zemlje balkanske rute.

Rebić je naglasio da će ta novina dovesti do sprečavanja eventualnih zloupotreba u njihovom kretanju, ali i do sprečavanja većeg povratka migranata u odnosu na dosadašnju praksu da se migranti vraćaju u obrnutom smeru prema Makedoniji.

"Na taj način ćemo značajno uštedeti i ljudske i materijalne resurse Ministarstva unutrašnjih poslova“, poručio je Rebić.

Bugarska: Vojsci veća ovlašćenja za zaštitu granica

Bugarski parlament je odobrio veća ovlašćenja za vojsku da bi pomogla u zaštiti granica zemlje, zbog strahovanja da bi priliv migranata duž balkanske rute mogao da se pojača sa toplijim vremenom.

Dosad je vojska jedino mogla pograničnim snagama da pruži tehničku i logističku podršku.

Prema odluci parlamenta, vojska će sada moći da učestvuje u zajedničkim patrolama sa pograničnom policijom u kriznim situacijama, kao što je pojačan pritisak izbeglica duž granica, preneo je AFP.

Bugarska, članica EU, ima skoro 2.000 policajaca raspoređenih duž 260 kilometara duge granice s Turskom i trenutno produžava 30 kilometara dugu žičanu ogradu.

Mađarska spremna da podigne ogradu na granici s Rumunijom

Mađarska je spremna da podigne ogradu na granici s Rumunijom kako bi sprečila ulazak migranata i sva je prilika da takav potez neće moći da se izbegne, rekao je Janoš Lazar, šef administracije mađarskog premijera Viktora Orbana.

On je dodao da Mađarska i zemlje Višegradske četvorke zastupaju stav da se s velikim brojem izbeglica pre svega treba boriti na granici Grčke, prenosi Rojters.

"Pravo pitanje je da li ćemo pomoći balkanskim zemljama ili nećemo", rekao je on.

Mađarska je već ranije podigla ogradu prema Srbiji i Hrvatskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: