Četvrtak, 15.04.2004.

17:45

Ešdaun najavio mere zbog skandaloznog izveštaja o Srebrenici

Izvor: FoNet

Default images

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Pedi Ešdaun najavio je u četvrtak da će preduzeti "direktne" mere protiv odgovornih iz Republike Srpke, zbog "skandaloznog" Privremenog izveštaja Komisije za Srebrenicu, koji je dobio u sredu. "Izveštaj predstavlja skandaloznu optužbu na račun institucija Republike Srpske, koje su bile zakonski i moralno obavezne da u potpunosti saraduju sa ovom Komisijom i to nisu ispoštovale", naglasio je Ešdaun.

On je rekao da je Komisija uspostavljena odlukom Doma za ljudska prava i da je imala rok od šest meseci da izradi izveštaj o neobjavljenim informacijama o sudbini nestalih iz Srebrenice. "Komisija nije bila u stanju da sačini takav izveštaj. Umesto toga, njihov privremeni izveštaj predstavlja listu neverovatnih poteškoća i opstrukcija. Jednostavno je neprihvatljivo da gotovo celu deceniju nakon stravičnih zločina u Srebrenici još ima pojedinaca ili institucija u Republici Srpskoj koji pokušavaju zataškati te zločine, kao što se navodi u izveštaju", izjavio je Ešdaun. "Implikacije privremenog izveštaja tako su ozbiljne da ću biti prisiljen da preduzmem direktne mere, kako bih potcrtao da organi Republike Srpske nemaju drugu mogućnost, osim da u potpunosti saraduju na pitanju Srebrenice i drugih pitanja vezanih za rad Krivičnog tribunala", izjavio je Ešdaun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

21 h

Podeli: