Ponedeljak, 14.07.2014.

23:35

Ombudsman o pravima Roma studenata

Pokrajinski zaštitnik građana izrazio je danas zabrinutost povodom informacija da se od budućih studenata traži da dokažu nacionalnu pripadnost.

Izvor: Beta

Default images

Ombudsman je u saopštenju za javnost naveo da se takva informacija pojavila na sajtu Nacionalnog saveta Roma, gde se navodi da pripadnici romske nacionalne manjine prilikom konkurisanja za upis u srednje škole, visoke strukovne škole i fakultete, po osnovu posebnih mera uz prijavni formular, treba da prilože i rešenje o upisu u posebni birački spisak.

Na sajtu se navodi da je to rešenje potrebno priložiti kako bi učenici i studenti romske nacionalnosti dokazali da se izjašnjavaju kao Romi i da će, ukoliko kandidat ne poseduje navedeno rešenje, prijava biti odbačena kao nekompletna.

Ombudsman je podsetio da je Ustavom Srbije garantovano slobodno izražavanje nacionalne pripadnosti, koje zavisi isključivo od jednostrane, lične i uvek opozive izjave građana.

"Ne postoji pravni osnov da nacionalni savet ograniči ili uslovi ostvarivanje bilo kojeg prava pripadnika nacionalne manjine prilaganjem rešenja o upisu na poseban birački spisak", upozorio je Pokrajinski ombudsman.

Ta institucija je poručila da u Srbiji ne postoji pravni osnov za izdavanje potvrde o nacionalnoj pripadnosti građana, pa tako taj dokument ne može izdavati ni Nacionalni savet Roma, niti bilo koji drugi organ uprave.

"Rešenje o upisu u posebni birački spisak izdaje ovlašćeni organ koji vodi pomenuti spisak, ali se ono, kao što je već navedeno, ne može smatrati potvrdom nacionalne pripadnosti", piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

21 h

Podeli: