Društvo 0

18.06.2024.

10:25

Užasna pojava na TikToku: Deca koriste jezive filtere kojima preuzimaju na sebe lik žrtava masakra

Pojedina deca na TikToku koriste jezive filtere kojima preuzimaju na sebe lik žrtava prošlogodišnjeg majskog masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar", prave selfije ili se snimaju.

Izvor: Kurir.rs

Užasna pojava na TikToku: Deca koriste jezive filtere kojima preuzimaju na sebe lik žrtava masakra
Shutterstock/Nuttapong punna

Podeli:

Stručnjaci ocenjuju da je zabrinjavajuće što se ovakve bizarnosti dešavaju. Apeluju na korisnike društvenih mreža da prijave profile koji koriste pomenuti filter, kao i one koji su ga kreirali kako bi što pre bio uklonjen. Psihoterapeut Marija Milenković smatra da je nedostatak empatije glavni uzrok jezivih dešavanja i da ćemo se s posledicama tek susretati.

"Osećajnosti nema kod dece zbog sveobuhvatne tranzicije novog doba. Empatija nedostaje i odraslima, a deca su ogledalo društva u celini. Ona se ne pretvaraju, ispoljavaju ponašanje, nemaju neku vrstu kalkulacije da prikriju stvari. Novo doba nas otuđuje, imamo odsustvo razumevanja, manje komuniciramo uživo i zato i imamo posledice ovih razmera", kazala je Milenkovićeva za "Kurir.rs" i dodaola:

"Možemo da kultivišemo društvene mreže, da zabranimo, osudimo i kaznimo i da ne dozvolimo da zlo nadvlada. Deca sama ne mogu da shvate ozbiljnost jer ne mogu da razumeju emociju koja je prisutna u tragediji. Njima je stalo do mišljenja vršnjačke grupe, a pod njihov uticaj podlegnu deca koja su zapostavljena, uskraćena im je pažnja te su zato prepuštena mrežama, naročito u ovom periodu kad nema škole".

Jelena Radović, sociolog i stručnjak za društvene mreže, istakla je da deca preuzimaju modele koje su videli:

"Oni koriste narativ koji se neguje i nije vezan za pozitivne stvari, ne razmišljaju o posledicama. Takav sadržaj na internetu treba što pre da se sankcioniše ne samo od strane drugih korisnika nego i od društvenih mreža. Kako bi mreža sankcionisala, moramo ga prijaviti. Pozivamo i decu i roditelje na akciju da takav nedopustiv sadržaj prijave. Ovu vrstu nasilja sam nazvala nekrobuling i taj naziv predstavlja nasilje nad preminulima, nad žrtvama od strane korisnika društvenih mreža, a to su upravo ovakve situacije".

A da je ovaj sadržaj strašan na više nivoa, rekla je psiholog Dragica Mihajlović.

"TikTok je mreža koja voli što bizarnije sadržaje i pravilo je da što je bizarnije, to je gledanije. To je mreža na kojoj deca najlakše postaju popularna, u tinejdžerskim godinama ona vole da šokiraju, da budu primećena i da se bave što bizarnijim stvarima. Upravo na tome dobijaju najviše sviđanja, to im je jedini cilj, da eksperimentišu, testiraju i pomeraju granice", objasnila je Mihajlovićeva i dodala da roditelji treba da preuzmu odgovornost za dete i da se pozabave njime.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: