Subota, 13.09.2008.

00:37

Dani evropske baštine

Manifestacija “Dani evropske baštine” održava se sedmi put u Srbiji od 12. do 21. septembra.

Izvor: B92

Default images

U pitanju zajednički projekat Saveta Evrope i Evropske komisije, koja se održava u celoj Evropi. Ovogodišnja tema je “Kulturno nasleđe-izraz kulturne raznolikosti”, a centralna svečanost će biti danas u vojvođanskom mestu Bač. U Beogradu će u okviru manifestacije ulaz u muzeje biti slobodan, a radno vreme produženo.

Iako su vrata Beogradskih muzeja otvorena tokom cele godine, slaba posećenost najčešće je opravdavana cenama ulaznica i nedostatkom vremena.

Međutim, u narednih deset dana Beograđani neće moći da koriste te izgovore jer će u okviru manifestacije ,“Dani evropske kulturne baštine“ biti produženo radno vreme muzeja, a ulaz slobodan.

Predstavnica Turističke organizacije Beograda Vesna Nađ kaže da je organizovanje “Dana kulturne baštine“ od velikog značaja za turizam, kako u glavnom gradu tako i u okolini.

“Za razvoj turizma je prosto važno što mi uopšte učestvujemo u tako jednom projektu kompletne Evrope. To je dovoljna razlog da smo se svrstali u taj projekat, da ga organizujemo vrlo uspešno i da evo već traje šestu godinu. Da se što više približimo i upoznamo tu neku kulturnu baštinu, koja je naravno za svaki narod, za svaku naciju, za svaku državu i posebna, a u isto vreme i ima nekakvu nit koju bi nazvali evropska baština“, smatra Nađova.

U Baču će se održati etno sabor, festival horova, koncert benda Neverne bebe i mnoštvo izložbi.

Kako navodi državna sekretarka u Ministarstvu kulture Nadica Momirov, kulturna baština Srbije pođednako je bogata kao i u ostalim zemljama Evrope.

Međutim, ona kaže da je do sada finansiranje u kulturi predstavljalo veliku prepreku.

“Na Trgu dr Zorana Đinđića, novi ministar Nebojša Bradić otvoriće ovu manifestaciju . Zatim imamo i niz kulturnih događaja - izložbu Dani evropske baštine u Baču, zatim izložba ’Mi, oni, svi’ u Kulturnom centru Reks. Posebno smo zadovoljni u Ministarstvu kulture da se jedan veći deo programa posvećuje deci“, kaže Momirova.

Novina za Dane evropske kulturne baštine u Baču je to što je program prvenstveno namenjen najmlađima.

Posetioci u Beogradu moći će da obiđu nekoliko arheoloških nalazišta, i vide nedavno otkriveni protivavionski bunker u blizini "Pobednika" na Kalemegdanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: