Četvrtak, 12.02.2015.

07:13

Šta piše u dogovoru iz Minska

Vladimir Putin, Petro Porošenko, Angela Merkel i Fransoa Oland postigli su dogovor o obustavi vatre na istoku Ukrajine nakon maratonskih pregovora u Minsku.

Izvor: B92

Default images
Foto: Beta/AP

Obustava vatre na istoku Ukrajine stupa na snagu u ponoć 15. februara, rekao je Vladimir Putin.

Kako navode ruski mediji, potpisani sporazum obuhvata povlačenje teškog naoružanja, izlazak inostranih grupa iz zemlje, kao i ustavne reforme u Ukrajini i dodeljivanje posebnog statusa Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

Putin je ipak rekao i da Kijev odbija da pregovara sa samoproglašenim narodnim republikama Donjeck i Lugansk.

Fransoa Oland je izjavio da je postignut globalni dogovor o prekidu vatre i politički dogovor o ukrajinskoj krizi, kao i da su i pobunjenici pristali da potpišu sporazum s Kijevom.

Kako navodi Raša tudej na ruskom, u sporazumu se ponavljaju neki detalji iz prošlogodišnjeg mirovnog sporazuma, među kojima je politička reforma u Ukrajini koja bi osigurala poseban status za oblasti pod kontrolom pobunjenika.

"Sputnjik" javlja da bi teška artiljerija trebalo da se povuče sa istoka Ukrajine u narednih 14 dana, kao i da bi sve inostrane naoružane jedinice, njihova oprema i plaćenici trebalo da u tom roku napuste Ukrajinu, čime bi rukovodio OEBS:

Dokument predviđa razoružavanje "svih ilegalnih grupa u Ukrajini", kao i ustavne reforme u zemlji do kraja godine.

Ukrajinski parlament bi trebalo da odobri zakon kojim će Donbas dobiti poseban status u narednih 30 dana, a obaveza je i ponovno uspostavljanje bankarskog sistema na istoku zemlje.

Takođe, Kijev i pobunjenici moraju da razmene zarobljenike po principu "svi za sve" u roku od pet dana nakon povlačenja trupa.

Pregovori u Minsku trajali su skoro 17 sati. Mediji su u 8 h objavili da je sastanak završen, ali je nemačka kancelarka Angela Merkel nakon petnaestak minuta izjavila da je bila u pitanju kratka pauza i pregovarači su se vratili u salu. Tokom pauze, ukrajiniski predsednik Petro Porošenko izjavio je da još nema dobrih vesti.

Sastanak se održavao iza zatvorenih vrata. U dokumentu, u koji je imao uvid Rojtersov reporter, navodi se da bi prekid vatre na istoku Ukrajine trebalo da stupi na snagu 14. februara, u šta je uključeno povlačenje teškog naoružanja i stvaranje tampon-zone. Rojters ističe da taj dokument možda nije zvanična verzija sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

140 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: