Četvrtak, 11.11.2010.

07:48

Uveden “Zakon o poklonima”

Pravilnik koji je propisala Agencija za borbu protiv korupcije uvodi red u sferu darivanja državnih funkcionera, koji inače poklone primaju s raznih strana.

Izvor: B92

Default images

Zakonom je utvrđeno da je vrednost poklona koju mogu da prime i zadrže, a koja „ne miriše na korupciju“, do oko 1700 dinara, što je 5 posto od prosečne neto plate.

Zlatko Minić iz Agencije za borbu protiv korupcije kaže da skoro sve što dobije neko ko vrši javnu funkciju spada u kategoriju poklona.

„Manje-više sve što neko dobija kao funkcioner, predsednik opštine, direktor javnog preduzeća ili poslanik, sve što stiže na njegovu kancelariju se smatra poklonom u vezi sa vršenjem dužnosti. Pokloni nisu samo roba, pokloni su i usluge, pokloni su i ručak, pokloni su posebno i putovanja", objašnjava on.

"Znači, ne može se desiti kao što se dešavalo pre 6-7 godina da ministar putuje na olimpijske igre o nečijem tuđem trošku ili da ne zna ni ko mu je platio taj put, ili pak recimo da neki funkcioner primi na poklon putovanje od firme koja prodaje nešto za šta će opština kasnije raspisati tender na koji bi možda ta firma mogla da učestvuje“, kaže Minić.

Izuzetak su putovanja na domaće i međunarodne seminare i konferencije i stručni skupovi, kao i pokloni koji se dobijaju od domaćih i međunarodnih organizacija i "prigodni darovi" koji postaju i ostaju javno vlasništvo.

A kada funkcioner primi poklon, to treba da prijavi organu u kome vrši funkciju, organ to evidentira i jednom godišnje Agenciji dostavlja te podatke koji potom postanu javni.

“Tokom jedne godine funkcioner sme da zadrži ukupno poklone u vrednosti od jedne prosečne plate. Zakon predviđa prekršajne kazne od 50 do 150 000 dinara za funkcionera koji ne prijavi poklone, i to po hitnom postupku. Teško da će u samom startu Agencija moći da utera sve u red, ali bitno je da počne da se radi na tome”, kaže Minić.

Pravilnik o poklonima objavljen je u Službenom glasniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: