Četvrtak, 10.11.2011.

15:18

Preminuo Petar Kralj

Petar Kralj, doajen srpskog glumišta, preminuo je u četvrtak, nakon duge i teške bolesti, u 71. godini.

Izvor: B92

Default images

Beogradski mediji prenose da je potvrda ove vesti stigla i iz Ateljea 212, matičnog pozorišta proslavljenog glumca.

Petar Kralj, koji je u svojoj karijeri ostvario preko 200 uloga, a na pozorišnim daskama igrao više od 3.000 puta, poslednjih meseci bio je ozbiljno bolestan, usled čega je više puta hospitalizovan. Petar Kralj je rođen u Zagrebu 1941. godine.

Diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Gimnaziju je završio u Novom Sadu. Bio je član Ateljea 212 od 1968. do 1979. godine, kada je prešao u slobodne umetnike.

Najviše je igrao u Ateljeu 212 i Narodnom pozorištu.

Nosilac je brojnih priznanja, kao i četiri nagrade za životno delo, između ostalog nagrada Miloš Žutić, Pavle Vujisić, statuete Joakim Vujić kao i najprestižnije nagrade Dobričin prsten, koja se jednom godišnje dodeljuje za životno delo.

Igrao je i u Narodnom pozorištu, na filmu, a ogromnu popularnost stekao je ulogama u više televizijskih serija.

U prvoj rekaciji na vest o smrti Petra Kralja pozorišni umetnik Jovan Ćirilov za B92 je rekao da je Kralj bio izvanredan glumac, van svake serije i izuzetan čovek.

Više čitajte na sajtu b92.net/kultura.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: