Subota, 10.09.2016.

13:33

Vartolomej u Jasenovcu: Drevni srpski pravoslavci su sveci

Vaseljenski patrijarh Vartolomej rekao je na liturgiji u Jasenovcu da su drevni srpski pravoslavci i jasenovački novomučenici "heroji i sveci pravoslavlja".

Izvor: Tanjug

Vartolomej u Jasenovcu: Drevni srpski pravoslavci su sveci
Tanjug

"Budite pod krošnjom srpskih mučenika, tog drveta blagoslovenih Srba", rekao je carigradski patrijarh i pozvao pravoslavne Srbe da idu putem svojih očeva, junaka i svetaca.

Samo ćete tako, kako je rekao, zadobiti venac slave kakav nosi nebrojeno mnoštvo jasenovačkih žrtava nacističkog totalitarizma iz Drugog svetskog rata.

Patrijarh vaseljenski i carigradski Vartolomej i patrijarh srpski Irinej služili su danas, povodom obeležavanja 75 godina od stradanja Svetih mučenika jasenovačkih, svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

Vartolomej je pozvao vernike da nikad ne zaboravljaju svoje mučenike, koji ne mogu biti povod za osvetu nego za mir.

Slavonski episkop Jovan u svom pozdravnom govoru istakao je da je ne samo Jasenovac, nego i svako selo oko Jasenovca, i svaka šuma, puna žrtava srpskih mučenika.

Pravoslavnoj liturgiji, koja je počela isticanjem 700.000 srpskih žrtava u logoru Jasenovac, prisustvovali su i mnogi episkopi iz Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, među kojima i episkop Amfilohije i zagrebački Porfirije, prenela je Hina.

Liturgiji su prisustvovali i politički predstavnici srpske manjine u Hrvatskoj, Milorad Pupovac i Vojislav Stanimirović.

Episkopi na čelu sa Vartolomejem i Irinejem posle liturgije u jasenovačkoj pravoslavnoj crkvi otišli su na posvećenje pravoslavnoga hrama u Pakrac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

21 h

Podeli: