Petak, 09.05.2014.

07:08

Verbić - sindikati bez dogovora

Predstavnici sindikata obrazovanja nisu postigli dogovor sa ministrom prosvete da se prosvetari izuzmu iz plana smanjenja plata. Štrajk upozorenja 19. maja.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Oni ističu da današnjem sastanku sa ministrom Srđanom Verbićem nije prisustvovao ključni čovek za finansije - ministar Lazar Krstić.

Portparol Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković kaže da im je ministar Verbić, kao i svi njegovi prethodnici tvrdio da "nema veze sa finansijama", zbog čega sindikati traže hitan sastanak s Kristićem.

"Mi u prosveti odavno sprovodimo racionalizaciju i nismo prava adresa za takvu vrstu stezanja kaiša", rekla je Janković i navela da nastavnici od 2008. godine nisu imali povećanje plate već samo manje usklađivanje sa troškovima životnog standarda.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović potvrdio je da će najavljeni štrajk upozorenja biti održan 19. maja i istakao da su sindikati u razgovoru sa ministrom predočili da neke stvari u prosveti mogu da se reše i bez novca. Na primer, da nastavnici budu oslobođeni nepotrebne administracije, da se ukinu neki besmisleni seminari, rekao je Pavlović.

U saopštenju Ministrstva prosvete nakon sastanka, ministar Verbić je naveo da se problem najavljenog smanjenja zarada u prosveti delimično može rešiti pažljivim utvrđivanjem kriterijuma za izradu platnih razreda, na čemu će se raditi narednih meseci.

Verbić je izjavio danas da je štrajk upozorenja koji najavljuju prosvetni sindikati legitiman način borbe za njihova prava.

"Na sindikatima je da odluče o štrajku koji su najavili", kazao je Verbić povodom protesta upozorenja koji su sindikati prosvete najavili za 19. maj, a zbog najavljenog smanjenja plate od 10 odsto.

Verbić je istakao da na današnjem razgovoru sa predstavnicima sindikata nije bilo reči samo o finansijama i platama, već i o stalim ključnim problemima u prosveti.

"Raduje me takav stav i razvoj situacije", kazao je Verbić koji je danas obišao učenike u osnovne škole "Starina Novak" u Beogradu, gde su đaci osmog razreda polagali probni "kombinovani" test za malu maturu.

Verbić je rekao da još nije utvrđen precizan datum kada bi sa predstavnicima sindikata mogao da razgovara i ministar finansija Lazar Krstić, što je jedan od sindikalnih zahteva iznetih na današnjem sastanku.

Dogovoreno je da se formiraju radne grupe koje će se baviti platnim razredima u prosveti, u koje će biti uključeni i predstavnici drugih državnih organa. Sindikata su zatražili ukidanje nepotrebnih seminara, navodeći da nisu svrsishodni, kao i regulisanje finansiranja po učeniku i rešavenje status prosvetnih radnika koji su zasnovali radni odnos sa nepunim radnim vremenom.

Sindikati su tražili i izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kojim bi se regulisalo pitanje finansiranja po učeniku, rešio status prosvetnih radnika koji su zasnovali radni odnos sa nepunim radnim vremenom.

Sastanku su prisustvovali predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević, predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" Tomislav Živanović i predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković sa saradnicima.

Kako su najavili sindikati, 19. maja u školama neće biti održan prvi čas u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putine, ponižen si

Tri ruska sistema zemlja-vazduh koja je trebalo da štite Krim uništena su za svega nekoliko minuta u baražu projektila američke proizvodnje.

7:52

17.6.2024.

16 h

Podeli: