Utorak, 04.05.2010.

14:33

Vlada traži izručenje Bakijeva

Privremena vlada Kirgistana saopštila je da je naložila tužiocima da zatraže izručenje bivšeg predsednika Kurmanbeka Bakijeva koji se nalazi u Belorusiji.

Izvor: Tanjug

Default images

"Državno tužilaštvo mora da preduzme potrebne mere kako bi Bakijev bio sudski gonjen i izručen Kirgistanu", navodi se u odluci vlade, javio je Rojters.

Prelazna vlada u Biškeku, koju čine protivnici nekadašnjeg predsednika, optužila je Bakijeva za organizovanje masovnih ubistava u protestima 7. i 8. aprila, kada je u sukobima demonstranata sa policijom ubijeno 85 ljudi, a više stotina ih povređeno.

Bakijev je ranije rekao da je udela u njegovom uklanjanju s vlasti imalo nezadovoljstvo Rusije zbog njegove odluke da američka baza u ovoj centralnoazijskoj državi ostane otvorena, dok Rusija poriče da je na bilo koji način umešana u te događaje.

Posle nemira u Biškeku, Bakijev je pobegao u svoj zavičaj Džalalabad na jugu zemlje gde još uživa izvesnu podršku, odakle je otišao 15. aprila u Kazahstan, a potom prešao u Belorusiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: