Sreda, 01.07.2015.

22:55

MUP: Srbi učestvovali u švercu 2,4 tone kokaina

MUP Srbije i Tužilaštvo za organizovani kriminal dali su značajan doprinos jednoj od najefikasnijih međunarodnih akcija u borbi protiv krijumčarenja narkotika.

Izvor: Tanjug

Default images
Tanjug

U akcijama pod nazivom "Vinetu" zaplenjeno je tri i po tone kokaina, oko 10 miliona evra u gotovini i uhapšeno 69 osoba osumnjičenih za trgovinu narkoticima, a rezultat je ostvaren zajedničkim radom srpske, britanske, nemačke, španske, portugalske, australijske, hrvatske i crnogorske policije, navodi se u saopštenju MUP-a.

U Srbiji je više od godinu dana vođena operativna obrada i predistražni postupak. Na osnovu prikupljenih podataka zaplenjena je velika količina kokaina, koji se dovodi u vezu sa srpskim državljanima, osumnjičenim da su učestvovali u krijumčarenju više od 2,4 tone kokaina, od ukupne zaplenjene količine, ističe se u saopštenju.

Pojedinačno najveće zaplene realizovane su na jahtama "Amsterdam" i "Martela", a u vezi sa tim pokrenuti su krivični postupci protiv srpskih državljana: N. D. (63), G. P. (63), D. V. (49), D. Ž. (55), S. J. (41), S. V. (46), N. P. (34) i I. G. (30).

Kodni naziv sprovedene akcije dat je po imenu vođe organizovane grupe čije ime je Vinetu, inače crnogorski državljanin koji je živeo i radio u Španiji.

Ocena svih država koje su aktivno učestovale u presecanju ovog krijumčarskog kanala, bila je da su svi partneri u velikoj meri doprineli da njihov zajednički rad rezultira jednom od najvećih zaplena kokaina u Evropi i uspešnom otkrivanju i procesuiranju pripadnika ove organizovane kriminalne grupe.

Na konferenciji je istaknuto da su izuzetno veliki doprinos dali partneri iz Srbije, a posebno ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Na konferenciji su učestvovali Dijana Hrkalović, zamenica šefa Kabineta ministra unutrašnjih poslova, Dejan Kovačević, načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) MUP-a Srbije i Miloko Radisavljević, tužilac za organizovani kriminal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: