Nedelja, 01.01.2006.

13:11

Rusija "zavrnula" gas Ukrajini

Ruski Gazprom počeo je da smanjuje pritisak u gasovodima pred potpun prekid isporuke gasa Ukrajini.

Izvor: Beta

Default images

Portparol Gazproma Sergej Kuprijanov rekao je Rojtersu da je Ukrajina odbacila predlog ruskog predsednika Vladimira Putina da u prvoj četvrtini iduće godine kupuje gas po starim cenama, a da u drugom kvartalu prihvati tržišnu cenu: "Ukrajina je odbacila predlog. To znači da je plan da se isporuke obustave od 1. januara u 10 sati na snazi".

Gazprom traži da se cena gasa za Ukrajinu poveća na 220 do 230 dolara za 1.000 kubika, čime bi se dostigao nivo cena na svetskom tržištu. Kijev smatra da je takvo poskupljenje neprihvatljivo i želi da povećanje bude postepeno, tokom više godina. Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko je rekao da je Kijev sada u mogućnosti da plati najviše 80 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

Isporuke ruskog gasa koji se preko Ukrajine izvozi u zemlje zapadne Evrope nisu ugrožene novonastalom situacijom, rekao je ruskoj agenciji Itar-Tas Kuprijanov.

Prekid izvoza može da ugroži Nemačku

Nemački distributer prirodnog gasa E. On Rurgas saopštio je da prekid isporuke ruskog gasa Ukrajini može da ugrozi snabdevanje nemačke industrije. Veliki industrijski kompleksi "nisu trenutno ugroženi ali nije isključeno da može doći do ograničenja isporuka", navela je ta nemačka kompanija.

Nemačke vlasti ranije su saopštile da su im skladišta gotovo puna i da imaju dovoljno zaliha za 75 dana.

Smanjen dotok ruskog gasa u Mađarsku

Isporuka gasa iz Rusije u Mađarsku pala je za 25 posto, a velikim potrošačima je naređeno da od sutra smanje potrošnju tamo gde je moguće, saopštilo je mađarski MOL.

"Isporuke gasa smanjene su sada za više od 25 posto, posle jutrošnjeg smanjenja od pet do 10 procenata, zbog čega od sutra stupa na snagu naredba velikim potrošačima da smanje potrošnju", rekao je potrparol MOL-a Šandor Kantor agenciji Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: