Ban: Egipat da štiti slobodu govora

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je tokom susreta u Ekvatorijalnoj Gvineji, pozvao egipatskog predsednika Abdela Fataha al-Sisija da "štiti slobodu govora".

Izvor: B92

Četvrtak, 26.06.2014.

21:53

Default images

Banov apel usledio posle osude trojice novinara Al Džazire na teške zatvorske kazne u Egiptu.

"Pozvao sam sve zemlje, uključujući Egipat, da poštuju slobodu kretanja, govora i slobodu pokrivanja aktualnih događaja za novinare", rekao je Ban Ki Mun na konferenciji za štampu tokom samita Afričke unije u Ekvatorijalnoj Gvineji.

"Takođe sam se sastao danas sa predsednikom Sisijem u Malabu i razgovarali smo o tim pitanjima, ja sam ga pozvao da u potpunosti zaštiti slobodu govora", dodao je generalni sekretar UN.

Australijski novinar Piter Greste i Kanađanin egipatskog porekla Mohamed Fadel Fahmi osuđeni su u ponedeljak u Egiptu na po sedam godina zatvora a Egipćanin Baher Mohamed na 10 godina. Oni su radili kao novinari za Al Džaziru.

Egipatski sud ih optužuje da podržavaju Muslimansko bratstvo, koje su nove egipatske vlasti proglasile nezakionitom organizacijom. Egipat smatra da je Al Dzažira glasnogovornik Katara, kome zamera što podržava islamiste. Ta kataraska televizija je poslala svoje novinare da rade bez akreditacije u Egiptu gde je njen biro bio zatvoren.

Presude trojici novinara Al Džazire izazvale su međunarodnu osudu, a Vašington i Sidnej su pozvali Egipat da ih pomiluje.

Taj slučaj smatra se kao test za egipatske vlasti posle svrgavanja u julu prošle godine islamističkog predsednika Muhameda Mursija od strane vojske. Takođe se smatra testom za sistem sudstva u Egiptu gde je nedavno na smrt osuđeno 183 navodnih islamista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: