Italija: Mandatar bez podrške

Mandatar za sastav italijanske vlade Enriko Leta izjavio je da još nije obezbedio neophodnu podršku za vladajuću koaliciju.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.04.2013.

11:30

Default images

On je danas razgovorao sa predstavnicima parija levog i desnog centra i da je još neizvesno da li će u tome uspeti.

"Postoje poteškoće", kazao je Leta tokom razgovora sa jednom od nekoliko parlamentarnih grupa sa kojima se sastao danas u nastojanju da, dan pošto je određen za mandatara, izmiri suprotstavljene partije i formira koaliciju, javio je AP.

Na taj način bi se okončao ćorsokak u kom se zemlja nalazi od opštih izbora u februaru, kada nijedna partija nije uspela da osvoji većinu u parlamentu.

Roberto Speranca, poslanik Demokratske partije, koja je osvojila najviše glasova, nakon razgovora sa Letom je istakao da je potrebno više vremena da bi se rešili problemi koji koče postizanje sporazuma, ali da "zemlja, sada više nego pre, ne može da priušti da čeka" novu vladu.

Ukoliko Leta ne uspe da formira vladu, to bi značilo raspisivanje novih izbora, koji bi se možda ponovo okončali bez konkretnog rezultata.

Ranije danas partija desnog centra Narod slobode Silvija Berluskonija saopštila je da će podržati novu vladu, ali samo ako mandatar pristane na ekonomske prioritete, uključujući ukidanje poreza na primarno mesto stanovanja, dok je levica rekla da ga neće podržati jer će u vladi biti mesta i za konzervativce bivšeg premijera Berluskonija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: