Hiljade na ulicama Lisabona

Hiljade ljudi izašle su na ulice Lisabona, protestujući zbog sve većeg sitomaštva izazvanog merama štednje koje je uvela portugalska vlada.

Izvor: B92

Subota, 13.04.2013.

22:00

Default images

Skup protiv siromaštva organizovao je glavni portugalski sindikat CGTP i usledio je posle višednevnih aktivnosti organizovanih širom žemlje.

"Nezaposlenost u Portugaliji je sramota države" i "povećati minimalne plate", uzvikivali su demonstranti, prenosi Frans pres. Demonstranti su, takodje, pozvali na ostavku vlade, čiji je pokušaj da ojača ekonomiju u zamenu za paket pomoći od 78 miliona evra, izuzetno nepopularan. Portugalska vlada najavila je juče da će naredne nedelje predstaviti nove mere štednje, u vrednosti od 1,2 milijarde evra, u okviru nastojanja da odblokira pristup medjunarodnom programu pomoći. Ustavni sud Portugalije je prošle nedelje pojedine mere štednje ocenio kao nezakonite, medju kojima i povećanje poreza, ostavljajući vladu sa manjkom u budžetu za 2013. od 1,3 milijarde evra. Nakon te odluke suda strani kreditori, koji su pozajmili Portugaliji 78 milijardi evra u 2011. godini, zamrzli su puštanje naredne tranše pomoći toj zemlji od dve milijarde evra, što će, prema njihovim rečima, biti na snazi dok Lisabon na izadje sa alternativnim merama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: