Tužilac još istražuje smrt kadeta

Viši sud u Jagodini odlučio da ne sprovodi istražne radnje protiv majora Vinka Žnidaršiča zbog nesreće na Pasuljanskim livadama kada je poginulo dvoje kadeta.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 15.10.2012.

17:01

Default images

"Vanpretresno veće je našlo da nema mesta za sprovođenje istražnih radnji, ali tužilac može mimo toga da podigne optužni predlog", izjavio je agenciji Beta istražni sudija tog suda Zoran Petrović.

Zamenik višeg javnog tužioca u Jagodini Miomir Vasić je rekao da ova odluka vanpretresnog veća njega ne obavezuje i da će nakon što prikupi sve dokaze odlučiti da li će podneti optužni predlog.

Istražni sudija Višeg suda u Jagodini Zoran Petrović saslušao je danas oca pokojnog kadeta Filipa Milojevića iz Topole i četvoricu bivših kadeta Vojne akademije, koji su bili očevici staradanja na Pasuljanskim livadama 18. juna.

"Saslušao sam oca pokojnog Filipa Milojevića i četvoricu bivših kadeta, ali nisam i majora Vinka Žnidaršića, jer sam 19. septembra izrazio neslaganje, kao istražni sudija, o sprovođenju nekih procesnih radnjih protiv majora", rekao je Petrović Tanjugu.

U tome me podržalo vanpretresno veće suda, "ali to ne znači da tužilac ne može da optuži Žnidrašića", istakao je Petrović. "Podvlačim, tužilac i pored moga neslaganja može sutra da podigne optužni predloga, ne optužnicu, protiv majora", rekao je Petrović.

Za sada istraga se vodi protiv četvoro bivših kadeta, sada potporučnika Vojske Srbije, kazao je Petrović.

Rešenje o sprovođenju istrage protiv četvoro potporučnika, osumnjičenih za stradanje kadeta na Pasuljanskim livadama, doneto je 19. septembra.

Kada je reč o majoru Žnidaršiču, "istražni sudija je tada vanpretresnom veću suda izjavio neslaganje sa predlogom za sprovođenje istražnih radnji".

U saopštenju koje je tada izdao predsednik Višeg suda Dragan Janićijević, navodi se da je istražni sudija saslušao osumnjičene potporučnike M.K iz Hajdučice, opština Plandište, N.G iz Prnjavora, M.M iz Aleksinca i S.M iz Novog Sada i "utvrdio da postoji osnovana sumnja da su izvršili krivično delo koje im se stavlja na teret zahtevom za sprovođenje istrage višeg javnog tužioca".

Četvorica kadeta M. K iz Hajdučice kod Plandišta, N. G. iz Prnjavora, M. M. iz Aleksinca i S. M. iz Novog Sada se sumnjiče da su izvršili teško delo protiv opšte sigurnosti.

Major Žnidaršič se sumnjiči da je "izvršio krivično delo nepreduzimanja mera obezbeđenja vojne jedinice".

U tom saopštenju se navodi da su branioci osumnjičenih istražnom sudiji sugerisali da od Vrhovnog kasacionog suda traži da se za vođenje postupka odredi Viši sud u Beogradu, "zato što će tako očigledno lakše sprovesti postupak iz razloga celishodnosti i ekonomičnosti, jer je veliki broj svedoka koje treba da se sasluša sa područja suda u Beogradu".

Istražni sudija Petrović tu sugestiju "nije prihvatio, jer je Viši sud u Jagodini u svakom pogledu bliži porodicama poginulih kadeta".

Nesreća se dogodila na vojnom poligonu Pasuljanske livade 18. juna ove godine na pripremama za vojnu vežbu "Diplomac 2012", kada su od
gelera granate poginuli kadeti Vojne akademije Filip Milojević i Milina Miletić, a još sedmoro njih je povređeno.

Zamenik višeg javnog tužioca Vasić je ranije izjavio da postoji osnovana sumnja da su kadeti N.G. i M.M. prilikom iskopavanja zemlje sa jedne humke u neposrednoj blizini mesta izvođenja vežbe pronašli jednu ispaljenu a neeksplodiranu granatu kalibra 30mm.

Tu granatu su zatim doneli na mesto rada svoje grupe, gde su je razmenjivali sa kadetima, S.M. i pokojnim Filipom Milojevićem, da bi u jednom trenutku S.M. granatu spustio na zemlju. Prišao im je kadet M.K. i nogom šutnuo granatu koja je od njih odletela tri do četiri metra, nakon čega je eksplodirala.

Tom prilikom su od gelera na mestu nesreće poginuli Filip Milojević i Milina Miletić, dok su dve kadetkinje zadobile teške telesne povrede, a jedna kadetkinja i jedan kadet lake povrede. U eksploziji su povređena i trojica osumnjičenih kadeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: