Ponedeljak, 30.07.2012.

23:30

Paneta: Sankcije deluju na Iran

Američki sekretar za odbranu Leon Paneta kaže da međunarodne sankcije uvedene Iranu već počinju da deluju, ne samo na iransku privredu, već i na politiku.

Izvor: Tanjug

Default images

"Iranci su izrazili interesovanje da pregovaraju sa pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačkom. Osim toga, pokazali su interesovanje za traženje diplomatskog rešenja situacije oko svog nuklearnog programa", rekao je Paneta tokom posete Tunisu, preneo je Itar-Tas s.

Ruska agencija ocenjuje da je tako šef Pentagona potvrdio nameru američke administracije da se i dalje pridržava "dvostrukog pristupa" iranskom nuklearnom pitanju, koji se zaključuje u pregovaranju međunarodne "šestorke" uz istovremeno jačanje režima sankcija kao pritiska na Teheran.

Izjavu je Paneta dao uoči odlaska u Izrael, koji izražava veliku zabrinutost povodom nuklearnog programa Teherana i ne isključuje mogućnost napada na nuklearne objekte Irana.

Frans pres je javio da je američki sekretar za odbranu ponudio Tunisu pomoć u borbi protiv terorizma razvojem tuniskih kapaciteta za borbu protiv mreže Al kaida.

"Američki Sekretarijat za odbranu je spreman da pomogne Tunisu u jačanju regionalne stabilnosti, jačanju sposobnosti njenih odbrambenih insitucija", rekao je Paneta posle susreta sa predsednikom Tunisa Monsefom Marzukijem.

AFP ukazuje da je ovo prva poseta jednog američkog ministra odbrane Tunisu od pobune, u kojoj je zbačen predsednik te severnoafričke zemlje Zinelabedin Ben Ali u januaru prošle godine i koja je pokrenula "arapsko proleće".

Paneta je pozvao savez Arapskog Magreba (blok u kom je Alžir, Libija, Mauritanija, Maroko i Tunis) da razvija antiterorističke napore kako bi se u zemljama "islamskog Magreba" suprotstavio Al kaidi i zaštitio granice.

Američki sekretar za odbranu novinarima se obratio prilikom obilaska vojnog groblja u Tunisu, gde je sahranjeno hiljade američkih vojnika ubijenih na severu Afrike tokom Drugog svetskog rata. Tokom turneje, Paneta će obići i Egipat, Izrael i Jordan, navodi francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: