Nezakonito do državljanstva BiH?

Glavni muftija IZ u Srbiji Muamer Zukorlić dobio je državljanstvo BiH na nezakonit način, izjavio je za "Politiku" izvor blizak Ministarstvu bezbednosti BiH.

Izvor: B92

Subota, 09.06.2012.

23:46

Default images

Zukorlić je dobio BiH državljanstvo na nezakonit način na koji su, kako navodi izvor "Politike", BiH državljanstva dodeljivana, i to samo po osnovu ratnih zasluga, i osobama afroazijskog porekla, takozvanim mudžahedinima.

Isti izvor lista tvrdi i da Zukorlića nema u evidenciji parlamentarne komisije koja se bavila revizijom državljanstava.

Po Zakonu o državljanstvu BiH, koji važi od 1998. godine, državljanstvo te države mogli su dobiti samo oni koji su posedovali dokaz da su pre podnošenja zahteva boravili u BiH osam godina i to u kontinuitetu.

Zukorlić je tokom nedavne posete Srebrenici najavio da će uskoro prijaviti boravak na teritoriji te opštine u BiH i izvaditi ličnu kartu kako bi mogao da glasa na predstojećim lokalnim izborima u Srebrenici.

"Moj motiv za ovaj gest je prevashodno moralno patriotske prirode. Moja savest, moja kultura i vera me teraju da uradim ono što mogu za otklanjanje jedne velike nepravde", kazao je tada Zukorlić i naglasio da bi "oduzimanje" Srebrenice od Bošnjaka bilo ravno najavi "jednog opšteg moralnog civilizacijskog kraha".

On je tada rekao i da ima državljanstvo BiH već 15 godina, sa adresom u Sarajevu, prenosi "Politika".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: