S.Koreja: Treća nuklearna proba?

Severna Koreja, prema skorašnjim satelitskim snimcima, pravi novi podzemni tunel, što deluje kao priprema za treću nuklearnu probu u toj zemlji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.04.2012.

19:04

Default images

Radovi na mestu na severoistoku Severne Koreje, gde su nuklearne probe izvedene 2006. i 2009. godine, u poslednjoj su fazi, navodi se u izveštaju južnokorejskih obaveštajaca, u koji je imala uvid agencija AP.

"Severna Koreja se tajno priprema za treću nuklearnu probu, što bi bila još jedna ozbiljna provokacija", navodi se u izveštaju koji se poziva na američke komercijalne satelitske snimke.

Obaveštajci navode da Severna Koreja, pored dva postojeća podzemna tunela, pravi novi na mestu Pungje-ri, gde su već bile izvedene nuklearne probe i da je potvrđeno da su radovi na iskopavanju u završnim fazama.

Severna Koreja je prošlog meseca saopštila da planira lansiranje satelita za posmatranje pomoću trodelne rakete u okviru proslave 100. godišnjice rođenja osnivača te zemlje Kim Il Sunga. SAD i druge zemlje ocenjuju da je to kamuflaža za isprobavanje tenologije raketa dugog dometa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: