Ombudsman osudio nasilje u Resniku

Zaštitnik građana Saša Janković izrazio žaljenje zbog nasilja u naselju Resnik, zbog priprema za naseljavanje stanovnika nehigijenskih i nelegalnih naselja.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 09.04.2012.

17:07

Default images

Organizacije za ljudska prava osudile su ranije danas "rasističke proteste u Resniku" zbog preseljenja Roma.

Janković je ukazao da je neophodno jačanje lokalne infrastrukture kako njihovo doseljavanje ne bi narušilo kvalitet života u sredini gde dolaze.

On je pozvao gradske vlasti da nastave pripremu lokacija za raseljavanje, ali i da istovremeno nađu snage i sredstava za jačanje lokalne infrastrukture - vodovoda, kanalizacije, struje, vrtića, bolnica, škola, prilika za zapošljavanje...

Ombudsman je u saopštenju naveo da će to omogućiti da se podigne, a ne spusti kvalitet života lokalne zajednice i da starosedeoci nove komšije dočekaju sa osmehom na licu, kako dolikuje.

"Svako ima pravo na život dostojan čoveka, što uključuje i ljudsko mesto za život, ali doseljavanje žitelja sadašnjih nehigijenskih naselja ne sme da urušava kvalitet života u sredini u koju se ljudi doseljavaju", istaknuto je u saopštenju.

Raseljavanje nehigijenskih i nelegalnih naselja, prema njegovim rečima, svugde u svetu zahteva velike pripreme i ogromna sredstva da bi bilo bez tenzija, a vremena i novca danas nema dovoljno.

Ombudsman je istakao da istovremeno, nijednog momenta ne treba zaboraviti da nasilju nema mesta među ljudima jer ono ne sprečava i ne rešava, već pravi nove probleme.

Juče je u Resniku grupa meštana pokušala da spreči postavljanje kontejnera za stanovanje za Rome, a prilikom intervencije policije, koja je privela četiri osobe, lakše je povređeno 12 policajaca i dva građanina.

NVO: Rasistički protesti u Resniku

Organizacije za ljudska prava osudile su "rasističke proteste u Resniku" zbog preseljenja Roma, nastanjenih kod naselja Belvil, u to prigradsko naselje.

"Zahtevamo procesuiranje počinilaca nasilja i da predstavnici vlasti nedvosmisleno osude ovakvo ponašanje. Istovremeno, od onih koji mesecima šire rasističke poruke tražimo da preuzmu odgovornost za posledice svojih izjava", piše u saopštenju 15 nevladinih organizacija.

One su pozvale "odgovorne za produbljivanje tog problema na preuzimanje odgovornosti za populističke izjave koje ohrabruju rasističko nasilje".

NVO su kritikovale i gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa koji, kako se navodi u saopštenju, "u poslednja dva meseca ne propušta priliku da javno 'obeleži' predstavnike Roma upravo u kontekstu ostvarivanja njihovog prava na adekvatan smeštaj i zaštitu od prinudnog iseljenja".

Organizacije okupljene u Koaliciju protiv diskriminacije navode u saopštenju da kontejneri nisu adekvatno rešenje, jer "ne mogu da obezbede osnovne materijalne uslove za dostojanstven život, ali i zato što izdvojena kontejnerska naselja ne doprinose suštinskoj integraciji Roma".

U saopštenju se dodaje i da se rasisitički napadi retko procesuiraju, odnosno da se mržnja kao motiv počinilaca retko uzima u obzir, a da su kazne koje se tom prilikom izriču uslovne ili ispod zakonskog minimuma.

Koaliciju protiv diskriminacije čine Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava, Antitrafiking centar, Mreža odbora za ljudska prava (CHRIS network), Udruženje studenata sa hendikepom, Gayten LGBT, PRAXIS i Regionalni centar za manjine.

Saopštenju su se pridružile i Inicijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo, Komitet pravnika za ljudska prava, Žene u crnom, niški Centar za prava Romkinja i Centar za prava manjina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: