Kacin:Rumunija neće praviti problem

Izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin kaže da je uveren da Rumunija "neće praviti problem" u pogledu glasanja o davanju statusa kandidata za EU Srbiji.

Izvor: Beta

Sreda, 29.02.2012.

18:40

Default images

"U Evropskom parlamentu imamo široku saglasnost šest najvećih političkih grupa koje će sutra glasati za preporuku da Srbija dobije status zemlje-kandidata, pa sam na neki način duboko ubedjen da i gospodin (predsednik Rumunije Trajan) Basesku, makar ustao na levu nogu, neće glasati protiv", rekao je Kacin.

Prema njegovim rečima, postignuta je dovoljno široka saglasnost na nivou šefova država i vlada da Srbija dobije status zemlje kandidata.

"Savet ministara spoljnih poslova je preporučio da se status kandidata dodeli Srbiji na Samitu EU koji se održava sutra i prekosutra", rekao je Kacin obraćajući se članovima Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove.

On je rekao da je Srbija postigla sporazum o regionalnoj saradnji s Prištinom, napreduje primena postojećih dogovora, dok se saradnja sa Euleksom i Kforom uspešno nastavlja nakon što su preostale barikade sa srpske strane uklonjene.

"Ovi pomaci predstavljaju jasan znak da je Beograd spreman da posvećeno radi na normalizaciji odnosa sa Prištinom. Mi to moramo jasno da priznamo i nadam se da će Samit potvrditi odluku o statusu kandidata za Srbiju i time zajedno sa Evropskim parlamentom pružiti ruku Srbiji", rekao je Kacin.

On je pozvao kolege poslanike u spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta da glasaju sutra za rezoluciju o Srbiji, koja je dopunjena usmenim amandmanima, jer se time pohvaljuje napredak koji je Beograd postigao.

"Srbija napokon ulazi u fazu evropskih integracija u kojoj će naš obostrani fokus biti na uspostavljanju vladavine prava i borbi protiv sistemske korupcije", rekao je Kacin.

On je podsetio da su reforme godinama bile usporene zbog teškog i komplikovanog odnosa sa Haškim tribunalom, kao i "politikom blokade Kosova".

Srbija može i treba da bude ambicioznija, rekao je Kacin i dodao da je potrebno da se osigura i brzo otvaranje pregovora o članstvu u EU.

"Danas je početak dugog puta Srbije, koji je u obostranom interesu građana Srbije i EU", zaključio je Kacin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: