U Crnoj Gori evakuisano 14 osoba

U Crnoj Gori helikopterima evakuisano 14 osoba i dopremljena pomoć zavejanim područjima. Oko 3.000 domaćinstava ostalo bez struje zbog vremenskih neprilika.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 14.02.2012.

11:19

Default images

Dva vojna helikoptera, koje su Crnoj Gori kao pomoć uputile Slovenija i Grčka, stigla su u Podgoricu.

Helikopteri su bili angažovani u akcijama pružanja pomoći na održavanju energetskog sistema, medicinskom transportu i dopremanju hrane i lekova.

Sa zavejanih područja na severu Crne Gore helikopterima je u Klinički centar evakuisano devet osoba sa zdravstvenim problemima.

Ranije su spasilačke ekipe evakuisale petoricu mladića sa Cetinja, koji su bili zavejani na putu između Čeva i Danilovgrada.

Mladići su se sa Čeva peške uputili prema Danilovgradu, ali ih je zavejala snežna mećava, pa su pozvali spasilačke ekipe u pomoć.

Reagovala je danilovgradska Služba zaštite, koja je pronašla petoricu zavejanih mladića i bezbedno ih evakuisala, navodi se u saopštenju Operativnog štaba za vanredne situacije.

Bez struje 3.000 domaćinstava

U Crnoj Gori je bez napajanja električnom energijom oko 3.000 domaćinstava, zbog vremenskih neprilika, saopšteno je danas iz Elektroprivrede Crne Gore.

Iz EPCG je navedeno da svi crnogorski gradovi imaju uredno napajanje električnom energijom, ali je veliki broj seoskih područja bez struje.

Zbog obilnih snežnih padavina, oštećen je veliki broj dalekovoda i niskonaponske mreže, a njihova popravka je trenutno nemoguća zbog neprohodnih lokalnih i seoskih puteva.

Potrošnja struje je, zbog hladnog vremena, na rekordnom nivou. Dosadašnje uštede nisu dovoljne, zbog čega je EPCG ponovo apelovala na privredna društva, lokalne samouprave i građane da se maksimalno pridržavaju preporuka za štednju električne energije.

Termoelektrana Pljevlja ponovo je jutros uključena u elektroenergetski sistem, nakon što je juče, zbog problema u prenosnoj mreži, došlo do prekida rada.

Saobraćaj u blokadi

Obilni sneg, koji je prethodna tri dana padao u Crnoj Gori, bukvalno je paralisao tu državu, prekinuo drumski i železnički saobraćaj, odvojio sever od juga države, prouzrokovao velike probleme u snabdevanju strujom, što je sve skupa dovelo do uvođenja vanrednog stanja u zemlji.

Aerodromi u Podgorici i Tivtu funkcionišu bez većih problema.

Visina snežnog pokrivača oborila je sve rekorde od kada je uvedeno zvanično merenje.

Iz Operativnog centra za vanredne situacije saopšteno je da je rano govoriti o ukidanju vanrednog stanja sve dok dok ne bude uspostavljen normalan život u celoj Crnoj Gori, a prioriteti narednih dana, kako je navedeno, biće probijanje puteva i dostavljanje hrane i lekova na zavejana područja.

Zbog vremenskih neprilika obustavljena je nastava u školama u centralnom i severnom delu Crne Gore, dok će se redovno održavati samo u opštinama na crnogorskom primorju.

U posebno teškoj situaciji je sever Crne Gore, gde je već danima, zbog vremenskih neprilika, neprohodna većina lokalnih puteva, gotovo sva sela na tom području su zavejana, a taj deo države stalno ima problema s redovnim snabdevanjem strujom.

Svi veći objekti u Crnoj Gori - tržni centri i sportske dvorane, u kojima se okupljaju ljudi, su zatvoreni, a tako će biti sve dok se od snega ne očiste njihovi teško opterećeni krovovi.

Građani su upozoreni da izbegavaju da prolaze ispod nadstrešnica i kraj stambenih objekata s kosim krovovima, zbog mogućeg pada snega i leda.
Krovovi dva carinska skladišta firme Kastelana u Tuzima, kod Podgorice, urušili su se pod teretom snega, a u nesreći nije bilo povređenih.

Iz opštinskog Operativnog štaba za vanredne situacije saopšteno je da je materijalna šteta ogromna, ali je najvažnije da nije bilo ljudskih žrtava.

U Podgorici i na Cetinju doneta je odluka o radnoj obavezi za sve zaposlene u gradskim javnim službama i preduzećima, koji su obavezni da učestvuju u čišćenju snega. U tim gradovima i dalje je na snazi zabrana saobraćaja za privatna motorna vozila, kako bi se intenzivirali radovi na čišćenju saobraćajnica.

Iz Vlade Crne Gore je saopšteno da nestašice hrane u narednih 20 dana neće biti i da zaliha osnovnih životnih namirnica ima dovoljno, kao i da sve zdravstvene ustanove u toj državi raspolažu s dovoljnom količinom lekova.

Snežno nevreme do sada je odnelo tri ljudska života u Crnoj Gori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: