Tači: Kosovo samo kao Republika

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da neće odustati od zahteva da Kosovo na regionalnim forumima ima natpis "Republika".

Izvor: B92

Petak, 03.02.2012.

17:55

Default images

"Mogu vam slobodno reći da i kada bi ceo politički spektar prihvatio da odustane od Republike, ja to neću prihvatiti", kazao je Tači u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

On je takođe odbacio mogućnost specijalnog statusa za sever Kosova, izrazivši uverenje da će se situacija u tom delu poboljšati.

"Budućnost severa je budućnost Kosova, uz poštovanje Ustava i zakona Kosova, poštovanje dokumenta predsednika Ahtisarija, i prema tome, ni pod kojim okolnostima neće biti specijalnog statusa ili nekog takvog predloga koji se pominje u medijima, i tako nešto nikada nije bilo tema diskusije", kazao je Tači.

Na pitanje novinara kako će ubediti Srbe na severu Kosova, koji nisu saglasni sa Ahtisarijevim planom i ne prihvataju nezavisnost Kosova, da promene svoj stav, Tači je rekao da će kosovska vlada i svi međunarodni mehanizmi koji su na Kosovu nastaviti da rade kako bi se približili građanima na severu.

"Dokument predsednika Ahtisarija je najbolji mogući za zajednice u Evropi. Budućnost srpskih građana i ostalih na severu je u njihovoj integraciji u kosovske institucije", izjavio je Tači, dodajući da će nastaviti da održava direktne i kontakte preko ostalih mehanizama sa ljudima koji imaju uticaja na severu i na javno mnjenje.

Povodom ocene Međunarodne krizne grupe da odlučnost Srba na severu da se odupru naporima Prištine u kontrolisanju cele teritorije može prouzrokovati više žrtava, Tači je rekao da ni pod kojim okolnostima neće dozvoliti međuetničko nasilje.

Povodom njegove izjave da bi bio koristan sastanak s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, Tači je ocenio da je u interesu Srbije i Kosova, "dva naroda, za mir i stabilnost i regionalnu saradnju da se održavaju sastanci političkih lidera koji su izabrani na legitiman način dotičnih zemalja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: