"Izručenje bi bilo kršenje prava"

Džulijan Asanž je pred britanskim Vrhovnim sudom izjavio da bi njegovo izručenje Švedskoj predstavljalo kršenje fundamentalnog pravnog principa.

Izvor: B92

Sreda, 01.02.2012.

20:09

Default images

Dvodnevno ročište, koje je počelo danas, poslednja je Asanžova šansa da ubedi britanske sudije da ga ne izruče Švedskoj, gde je optužen za seksualno zlostavljanje dveju Šveđanki u avgustu 2010. godine, prenosi AP.

Asanžov slučaj pred britanskim Vrhovnim sudom zavisi od toga da li švedski javni tužioci imaju nadležnost da izdaju nalog za njegovo hapšenje.

U Velikoj Britaniji, kao i u SAD, generalno samo sudije mogu da izdaju naloge za hapšenje i britanski sudovi uvažavaju isključivo naloge koje izdaju sudske vlasti, dok švedski pravobranioci tvrde da u Švedskoj, kao i u drugim evropskim zemljama, tužioci igraju sudsku ili polusudsku ulogu.

Asanžov advokat Dina Rouz odbacila je danas taj argument, rekavši sudijama u najvišem britanskom sudu da tužilac "nema i ne može da vrši sudsku vlast" i da je to fundamentalni princip koji seže još iz vizantijskog prava.

Britanski sud će doneti odluku za nekoliko nedelja i, ukoliko ona bude nepovoljna po Asanža, on bi mogao da se žali Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, ali to neće sprečiti njegovo izručenje.

U slučaju nepovoljne sudske odluke, ovaj 40-godišnji Australijanac bi u roku od dve nedelje bio u avionu za Švedsku, gde bi bio uhapšen i saslušan u roku od četiri dana, nakon čega bi mogao da bude pušten, ali bi sud takođe mogao da mu produži pritvor, navodi AP.

U Švedskoj, gde ne postoji kaucija, kazne za vrste zločina za koje je Asanž optužen idu od novčanih do šest godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: