Inkubatori stižu i u Vojvodinu

"Viktorija grupa" poklonila Institutu za zdravstvenu zaštitu dece u Novom Sadu nove inkubatore i time se priključila akciji "Bitka za bebe", koju vodi Fond B92.

Izvor: B92

Petak, 23.09.2011.

19:01

Default images

Za sada je osigurana nabavka 40 inkubatora, od stotinu, koliko je planirano.

O podršci akciji Fonda B92 možete se obavestiti na sajtu bitkazabebe.rs

Šanse da mali Ivan preživi su bile minimalne. Rođen je hitnim carskim rezom, a problem je nastao kada je iz plodove vode aspirirao mekonijum. Tada počinje njegova bitka, a sada, mesec dana kasnije, prvi put sam diše.

"Ja sam se porodila 21. avgusta i od tada je moj Ivan na intenzivnoj nezi. Prvi put sam danas čula svoju bebu kako plače", kaže Ivanova mama Jelena.

"Ljudi su stručni, ali mislim da je teško raditi sa starim aparatima. Nelagodno se osećaš kad vidiš da je nešto zalepljeno flasterom, prišrafljeno... Ipak, nova oprema mnogo znači, bebe su bezbednije", kaže ponosni otac.

U Institutu za zaštitu zdravlja dece i omladine Vojvodine godišnje se leči oko 150 životno ugroženih beba kojima je potreban inkubator.

"Svaki novi život je imperativ preživljavanja naše nacije u celini. U tom kontekstu, ova akcija i inkubatori koje smo dobili predstavljaju naše oružje u toj bici", kaže Georgios Konstantinidis, direktor Dečje bolnice.

"Ovaj centar prima sve prevremeno rođene bebe sa teritorije cele Vojvodine, a mi smo taj rizik neke naše potencijalne buduće bebe sveli na mimimum, i time joj možda omogućili da sutra bude deo našeg Viktorija tima", kaže Natalija Kurjak iz Viktorija grupe.
Ovo su prvi inkubatori koji su u akciji "Bitka za bebe" stigli u Vojvodinu. Narednih deset, za koje je novac donirala kompanija "Matijević", biće u Kliničkom centru Vojvodine. Međutim, ovo nikako nije dovoljno, jer je Vojvodini neophodno još 20 novih inkubatora.

"Najurgentnija situacija je u Sremskoj Mitrovici, tamo su potrebna najmanje tri inkubatora, pa dva u Senti, dva u Kikindi, Zrenjaninu... Postoji precizan spisak. Time će se zaista Vojvodina pokriti sa novim inkubatorima. Mislim da je najbolje da kompanije iz tih gradova budu predvodnici bitke za naše heroje i da budu kompanije heroji u svojim sredinama, ali i u Srbiji", kaže Veran Matić, direktor Fonda B92.

"Smrtnost dece koja se rode do jednog kilograma težine u Srbiji je mnogo veća nego u zemljama zapadne Evrope i zbog toga je jako važno da ovi inkubatori nađu svoje mesto u Vojvodini i Srbiji", rekao je Bojan Pajtić, predsednik Vlade Vojvodine.

Pet novih inkubatora, koje je donirala Viktorija grupa, već su u upotrebi. U jednom je sada beba rođena pre pet dana, a teška samo 490 grama. Njena bitka, ali i bitka za sve ostale bebe se nastavlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: