MO: Dodela ratnog rasporeda redovna

Ministarstvo odbrane povodom teksta u listu "Danas" saopštava da je raspodela ratnih rasporeda redovna aktivnost u vezi s popunom ratnih jedinica Vojske Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.09.2011.

09:44

Default images

Ministarstvo navodi da je reč planskim aktivnostima o kojima se javnost redovno obaveštava.

Dakle, nije reč ni o kakvom formiranju "nove" ratne jedinice, već se radi o saopštavanju, presaopštavanju i ukidanju ratnog rasporeda, koje se sprovodi u skladu sa Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi u garnizonima u Srbiji, navodi ministarstvo.

Ministarstvo odbrane saopštava i da se podaci o ratnom rasporedu, kao i podaci o broju pozvanih vojnih obveznika i razlozi pozivanja, predstavljaju tajnu (član 59. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi) i ne mogu biti predmet javnih rasprava, bez posebne odluke nadležnog organa.

Navode takođe i da se aktivnosti u vezi priprema ratnih jedinica Vojske Srbije odvijaju se u skladu sa godišnjim i petogodišnjim planovima pozivanja i obučavanja rezervnog sastava. Dodaju i da je podmlađivanje rezervnog sastava ratnih jedinica Vojske Srbije planska aktivnost koja se odvija se u kontinuitetu.

Ministarstvo je pojasnilo i koja su prava i obaveze za one koji dobijaju ratni raspored i vojni poziv:

Obaveza lica u rezervnom sastavu je da se, po pozivu nadležnog teritorijalnog organa, odazove u vreme i na mesto naznačeno u pozivu. Ukoliko se lice ne odazove na poziv, a odsustvo ne opravda, snosiće zakonom propisane prekršajne i krivične sankcije.

Ukoliko lice u rezervnom sastavu, iz razloga prigovora savesti pod uslovima propisanim zakonom, ne želi da bude pripadnik rezervnog sastava Vojske Srbije (da nosi oružje), to pravo može ostvariti najranije četiri godine po odsluženju vojnog roka. U tom slučaju, vojni obveznik je dužan da se javi teritorijalnom organu koji ga vodi u vojnoj evidenciji i da napiše zahtev, uz koji je dužan da priloži dokaze propisane Zakonom o civilnoj službi.

Vojni obveznik kome bude priznato pravo na prigovor savesti ostaje u vojnoj evidenciji i može biti raspoređen u rezervni sastav civilne zaštite i rezervni sastav drugih snaga odbrane i pozivan na obuku i vežbe civilne zaštite i drugih snaga odbrane. Prethodno je list "Danas" objavio tekst u kome se prenosi da se Helsinškom odboru za ljudska prava javio muškarac koji je od Ministarstva odbrane Srbije dobio poziv za dobijanje ratnog rasporeda 5. oktobra 2011. godine.

Ta osoba je istraživanjem na internetu, a i preko svojih kontakata, došla do saznanja da se radi o formiranju ili obnovi neke vojne jedinice rezervista u Požarevcu u slučaju rata - rekla je za "Danas" Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Prema njenim rečima, muškarac, čiji identitet ova NVO želi da zaštiti, u pismu je naveo da ne želi i neće da bude deo ratne rezerve, već hoće da ostvari svoje ljudsko pravo da ne nosi oružje ni pod kakvim uslovima, a kamoli da ga neko raspoređuje za potrebe rata.

U pismu, u koje je i "Danas" imao uvid, taj muškarac je naveo da se plaši novčane ili zatvorske kazne u slučaju neodazivanja pozivu.

"Država koja, za sve godine mog detinjstva do sada, kada sam već odrastao čovek koji ima 31 godinu i planira porodicu, nije mi pružila uslove da sebi stvorim pristojan život, ima smelosti da traži da budem deo rezervista u slučaju rata. I pri tom mi preti finansijskom ili kaznom zatvora u slučaju da to ne želim. Ne znam da li me više obuzima strah ili ljutnja", piše u pismu koje je dobio Helsinški odbor.

Takođe je navedeno da se ta osoba već obratila Kancelariji komesara za ljudska prava UN i beogradskom Centru za antiratnu akciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

233 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: