Kažnjena portparolka Del Ponteove

Bivša predstavnica haškog tužilaštva Florans Artman osuđena je zbog objavljivanja dve poverljive odluke suda iz procesa protiv Slobodana Miloševića.

Izvor: B92

Utorak, 19.07.2011.

20:10

Default images

Apelaciono veće Tribunala u Hagu je potvrdilo prvostepenu presudu kojom je bivša predstavnica tužilaštva osuđena na novčanu kaznu od 7.000 evra.

Apelaciono veće odbacilo je u potpunosti žalbu Florans Artman na prvostepenu presudu, koju joj je Tribunal izrekao u septembru 2009. Artmanova će kaznu morati da plati u dve rate, prvu do 18. avgusta i drugu do 19. septembra.

Ona je od 2000. do 2006. bila predstavnica za štampu tadašnje glavne tužiteljke Tribunala Karle del Ponte.

U knjizi "Mir i kazna" i članku pod naslovom "Prikriveni ključni dokazi o genocidu", koji je objavio Bosanski institut, Artmanova je, posle odlaska sa dužnosti, tvrdila da su sudsko i žalbeno veće Tribunala u postupku protiv Miloševića pogrešili kada su odobrili zahtev vlasti SRJ da zapisnici Vrhovnog saveta odbrane na suđenju Miloševiću imaju poverljiv status radi zaštite nacionalnih interesa SRJ.

Zvanični Beograd je, po Florans Artman, kasnije to iskoristio da spreči upotrebu zapisnika u procesu pred Međunarodnim sudom pravde po tužbi BiH protiv SRJ zbog navodnog genocida.

Artmanova je u knjizi - napominjući da su "poverljive" - citirala dve odluke kojima je apelaciono veće Tribunala odbilo da na zahtev Tužilaštva skine oznaku poverljivosti sa delova zapisnika VSO.

"Pet sudija apelacionog veća tako je postalo dobrovoljnim saučesnicima manipulacije koju organizuju vlasti u Beogradu s jedinim ciljem da podstaknu drugo pravosudno telo, Međunarodni sud pravde, da počini istu sudsku pogrešku, jer nema pristupa dokumentima", napisala je u knjizi Artmanova.

Ona je ocenila da zahvaljujući tim odlukama žalbenog veća Tribunala "informacije o direktnoj umešanosti Srbije u rat u Bosni i pokolje u Srebrenici ostaju nedostupne Međunarodnom sudu pravde i javnosti".

Međunarodni sud pravde je u presudi, izrečenoj u februaru 2006, SRJ proglasio odgovornom što nije sprečila genocid u Srebrenici, ali ne i za sam genocid.

"Tužilaštvo nije u mogućnosti da taj skandal iznese u javnost zato što su sudije svaku svoju odluku označile poverljivom", napisala je Artmanova u knjizi.

U prvostepenoj presudi, koja je danas potvrđena, Tribunal je utvrdio da je Artmanova, objavljivanjem tih odluka "namerno i voljno ometala sprovođenje pravde" i time počinila krivično delo nepoštovanja suda.
Artmanova je bila portparolka Karle del Ponte
"Veće je utvrdilo da je optužena u svojoj knjizi i tekstu objavila sadržaj dve odluke koje su u to vreme bile poverljive i taj status imaju i danas", pisalo je u toj presudi.

Prema presudi, Artman je za poverljiv status odluka pred Tribunalom znala, tim pre što ju je na to upozorio i sekretarijat suda, ali je, uprkos tome, odlučila da ih objavi, iako je kao bivša portparolka bila svesna šta to znači.

Sudije su tada naznačile da postupci Artmanove mogu ugroziti saradnju država sa Tribunalom i narušiti poverenje javnosti u Tribunal.

Kao olakšavajuću okolnost, sudsko veće je uzelo u obzir to što je deo informacija iz knjige Artmanove već bio objavljen, kao i to što "knjiga nije imala komercijalni uspeh".

U današnjoj odluci žalbenog veća se ukazuje da nije bilo na Artmanovoj, kao ni na jednoj strani u postupku, da ocenjuje da li i koji delovi poverljivih odluka mogu biti objavljeni. Pravo da o tome odlučuje ima isključivo pretresno veće.

Apelaciono veće odbacilo je argument odbrane Florans Artman da je Tribunal ranije objavio informacije za čije je obelodanjivanje ona osuđena.

Podsećajući da je na suđenju Miloševiću bilo javno saopšteno još u septembru 2004. da dokumenti sa zasedanja VSO imaju poverljiv status, apelaciono veće ističe da Artmanova nije osuđena zbog toga, nego zbog obelodanjivanja naknadnih odluka suda kojima je odbijen zahtev da zapisnici VSO budu objavljeni.

Pravosnažnom presudom odbačena je i tvrdnja Artmanove da je Tribunal prekršio njeno pravo na slobodu izražavanja, kao novinara. Sud je naglasio da se sloboda izražavanja može ograničiti u skladu sa zakonom.

Tribunal je Artmanovu za nepoštovanje suda optužio u avgustu 2007, suđenje je bilo u junu i julu 2009, a prvostepena presuda je izrečena u septembru te godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: