Putin: Odmazda neizbežna

Odmazda za napad na moskovski aerodrom Domodedovo je neizbežna, smatra Vladimir Putin. One koji pružaju otpor treba likvidirati, poručuje Dmitrij Medvedev.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 25.01.2011.

08:44

Default images

Prema poslednjim podacima u napadu bombaša samoubice na moskovskom aerodromu Domodedovo poginulo je 35 osoba, a povređeno je 168 ljudi.

Ruski istražitelji su saopštili da su među poginulima dva britanska državljanina. Povređeni su jedan Slovak, jedan Italijan i više državljana Tadžikistana, potvrdile su njihove amabasade.

Ambasadorka Srbije u Rusiji Jelica Kurjak izjavila je da je zdravstveno stanje srpskog državljanina Milorada Miljkovića, koji se nalazi među povređenima, stabilno.

U bolnice je smešteno na lečenje 110 osoba, dok je bilo ukupno povređeno 170 ljudi. Međutim, pošto je oko 40 povređenih u vrlo teškom ili teškom stanju, strahuje se da će broj nastradalih porasti.

Ruski premijer Vladimir Putin je današnje zasedanje predsedništva vlade započeo uputivši saučešće porodicama žrtava jučerašnjeg napada i minutom ćutanja za nastradale.

"Počinjen je gnusan, okrutan i nerazuman zločin. Mnogi su povređeni i ubijeni. Pozivam vas da odamo poštu mrtvima", kazao je predsednik ruske vlade u prvoj reakciji na jučerašnji napad.

"Ne sumnjam da će ovaj zločin biti rešen, a odmazda će biti neizbežna", istakao je Putin.

Porodice poginulih dobiće odštetu od po tri miliona rubalja, kao i povređeni koje će država pomoći sa po 1,2 odnosno 1,9 miliona rubalja u zavisnosti od težine povreda, obećao je Putin.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da je nivo opasnosti od terorizma u Rusiji sada viši nego u SAD i zatražio od nadležnih da budu efikasniji. "Ne možemo da budemo blagi prema banditima. To je još jedan, ključni izazov našem društvu i državi", kazao je on.

"Moramo da učinimo sve da pronađemo i izvedemo pred sud bandite koji su počinili taj zločin, kao i da otkrijemo i uništimo njihova utočišta", poručio je Medvedev.

“Oni koji pruže otpor moraju da budu ubijeni na licu mesta. Federalna služba bezbednosti i druge bezbednosne agencije imaju dovoljno iskustva za takve operacije. Moramo da delujemo", naveo je predsednik Rusije.

Medvedev je ocenio da je reč o "dobro pripremljenom terorističkom napadu, koji je imao za cilj ubistvo što većeg broja ljudi“.

Prema njegovim rečima, odgovornost mora da snosi i rukovodstvo aerodroma, zbog kršenja pravila bezbednosti.

"Takvu količinu eksploziva preneti ili provesti nije jednostavno. Treba da odgovaraju svi koji imaju veze sa kompanijom, ko donosi odluke, menadžment aerodroma“, dodao je ruski predsednik.

Sličnu izjavu dao je i zvanični predstavnik Nacionalnog antiterorističkog komiteta Nikolaj Sincov, koji je za TV „Rusija 24“ rekao da su mere na Domodedovu bile nedovoljne.

Kako je objavila televizija „Rusija 24“, po svemu sudeći, terorista je prošao ne kroz detektore, već pored njih, i aktivirao eksplozivnu napravu jačine oko sedam kilograma TNT-ja.

RIA Novosti navode, pozivajući se na nezvanične izvore u istražnim organima, da je moguće da je bilo dvoje terorista, muškarac i žena, za koje se pretpostavlja da su poginuli u trenutku kada se slučajno aktivirala eksplozivna naprava pri otvaranju torbe.

„Eksplozija se dogodila u momentu kada je žena, za koju se pretpostavlja da je teroristkinja, otvorila torbu. Nju je pratio muškarac, koji se nalazio pored, i eksplozija mu je otkinula glavu“, naveo je sagovornik agencije.

Po njegovim rečima, nije isključeno da su teroristi želeli da ostave eksplozivnu napravu u sali, a da se eksplozija dogodila slučajno. Moguće je i da je naprava aktivirana sa daljine, mada sada dokaza za to nema, dodao je on.

Izvor je naveo i da postoje podaci da je teroriste na aerodrom dovezao pomagač, koji ih je čekao na jednom od parkinga i dodao da se sve te informacije proveravaju.

Što se tiče zvaničnih informacija, za sada niko nije preuzeo odgovornost za jučerašnji teroristički napad na moskovskom aerodromu Domodedovo. Policija je posle pronalaska ostataka tela osobe, za koju se sumnja da je izvela napad, saopštila da je reč o muškarcu starom između 30 i 35 godina koji izgleda kao Arapin.

Policija je takođe saopštila da traga za još trojicom muškaraca za koje se sumnja da su učestvovali u ovom napadu. Prema podacima kojima raspolažu ruski istražitelji, napad se dogodio tako što su dve ili tri osobe ušle u deo aerodroma za međunarodne dolaske neposredno pre eksplozije, a jedna od njih je, kako se smatra, nosila bombu.

Osetljiva meta u osetljivom trenutku

(Tanjug)
Visoki zvaničnici velikog broja zemalja osudili su teroristički napad na moskovski aerodrom i uputili saučešća porodicama poginulih. Predsednik SAD Barak Obama izjavio je da je Amerika spremna da Moskvi uputi svaku vrstu pomoći, a generalni sekretar NATO-a pozvao je ruske vlasti da pojačaju saradnju u borbi protiv terorizma.

Telegram saučešća ruskom predsedniku danas je poslao i predsednik Srbije Boris Tadić. "Građane Srbije i mene lično duboko je potresla vest o gubitku velikog broja ljudskih života. Molim Vas da primite izraze mog najdubljeg saučešća i da porodicama poginulih i narodu Rusije prenesete da saosećamo sa njima u ovom teškom trenutku", poručio je Tadić. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun naveo je da je zaprepašćen napadom, nazivajući ga neopravdanim činom nasilja protiv nevinih, prenela je agencija Itar-Tas.

Boris Varga, poznavalac prilika u bivšim sovjetskim republikama i dopisnik BBC-ja za jugoistočnu Evropu, ocenio je za B92 da su u većini slučajeva teroristički napadi u Rusiji, od sticanja nezavisnosti 1991, bili dela severnokavkaskih terorističkih grupa, ali da ne treba ništa prejudicirati.

On podseća da je ovo četvrti ozbiljniji teroristički napad u Rusiji od kraja Drugog čečenskog rata 2009, tj. od kada je predsedničko mesto u Rusiji preuzeo Dmitrij Medvedev.

“Verovatno nije slučajno da se napad na aerodrom odigrao upravo u godini kada se u Rusiji održavaju parlamentarni izbori za Dumu, koji treba da se održe krajem ove godine i koji su opet, uvod u predsedničke izbore 2012. Očigledno je da su teroristi izabrali osetljivu metu, međunarodni aerodrom, kako bi diskreditovali sposobnost ruskih vlasti i efikasnost ruske države, kao i da bi ostavili jači međunarodni utisak upravo zbog toga”, smatra Varga.

Poslednjih godina Rusiju potresaju brojni teroristički napadi. Pored prošlogodišnjeg napada na metro stanice u kome je stradalo 39 ljudi, jedan od najvećih napada u istoriji Rusije dogodio se u septembru 2004, kada su u jednoj školi u Beslanu stradala 334 čoveka, među kojima su polovina bila deca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: