Tadić: Srbija u EU najranije 2016.

Predsednik Srbije Boris Tadić je u Minhenu ocenio da bi najbrži rok za ulazak naše zemlje u EU bila 2016. godina.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.10.2010.

18:53

Default images

Predsednik Srbije izjavio je da je cilj Srbije da do kraja 2011. ili početkom 2012. godine počne pregovore o članstvu u EU.

On je istakao da je početak pregovora sa Unijom važan ne samo iz proceduralnih razloga, već zbog ubrzavanja procesa reformi u Srbiji.

"Suština nije na datumu, već na procesu reformi i menjanju društva. Potrebno je što pre izvesti reforme koje će podići kvalitet života naših građana", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je istakao da članstvo u EU nije cilj samo po sebi, već je to sredstvo za podizanje životnog standarda građana i za stvaranje stabilne države i društva.

"Cilj nam je da sva društva na zapadnom Balkanu idu snažno ka EU, ne tražeći povlastice i ne instistirajući na ubrzanju tog procesa, već na ispunjavanju standarda", kazao je Tadić.

On je, međutim, ukazao na to da, mimo toga, proces učlanjenja u EU ne sme biti ni veštački usporen. Predsednik Vlade Bavarske Horst Zehofer je izrazio zahvalnost predsedniku Srbije što je došao u posetu Minhenu i to u simbolično važnom momentu, godišnjici ujedinjenja Nemačke i godišnjici rušenja režima Slobodana Miloševića.

Zehofer je rekao da podržava Srbiju na evropskim integracijama, naglasivši da je na tom putu jedno od najznačajnijih pitanja pomirenje naroda zapadnog Balkana.

Tadić je kazao da je ponosan zbog obeležavanja četrdeset godina privredne saradnje Srbije i Bavarske i dodao da je sa Zehoferom razgovarao i o razvoju strategije Dunava.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: