Verske zajednice oslobođene taksi

Ministarka finansija Diana Dragutinović prihvatila je amandman DSS-a kojim su srkve i verske zajednice u Srbiji oslobođene plaćanja administrativnih taksi.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 19.01.2009.

18:08

Default images

Taj amandman poslanika DŠ Nikole Lazića podnet je na predložene izmene Zakona o republičkim administrativnim taksama. Lazić je u raspravi naveo da su crkve i tradicionalne verske zajednice "poslednji put bile oporezovane u vreme dahija".

Amandman poslanika DSS-a podržali su poslanici Srpske radikalne stranke i Saveza vojvođanskih Mađara.

Poslanici Skupštine Srbije završili su večeras razmatranje amandmana na predlog za izmenu zakona o republičkim adminsitrativnim taksama, a rad će nastaviti u sredu, 21. januara, razmatranjem u pojedinostima još tri prateća budžetska zakona.

Ministarka finansija Diana Dragutinović odbacila je primedbe opozicije da su u Srbiji poreske stope više nego u drugim evropskim zemljama navodeći da će u ovoj godini ukupno poresko opterećenje biti smanjeno za jedan procenat.

Dragutinovićeva je istakla da je PDV u Srbiji niži nego u zemljama u okruženju, dok su carinske stope više i da je u interesu privrede da budu smanjene.

Ona je precizirala i da zakon o republičkim taksama ne kontroliše Ministarstvo finansija, ali da, ako se uporede sa drugim zemljama, ima prostora za povećanje.

Poslanici u sredu treba da završe razmatranje još 12 amandmana, koliko je podneto na predloge za izmenu zakona o privremenom izuzimanju od oporezivanja porezom na dohodak građana određenih vrsta prihoda, zakona o doprinosima za obavezno socijano osiguranje, kao i dopunu zakona o penzijskom osiguranju.

U sredu drugo vanredno zasedanje Skupštine

Predsednica Narodne skupštine Srbije sazvala je za sredu 21. januara Drugo vanredno zasedanje parlamenta na čijem dnevnom redu će biti odluke o davanju saglasnosti na poslovnik Državne revizorske institucije i akta poverenika za informacije i zaštitu podataka.

Kako je navedeno u saopštenju, predsednica skupštine Slavica Đukić-Dejanović vanredno zasedanje je sazvala na zahtev 221 poslanika.

Sednica koja će biti održana u zgradi Narodne skupštine počeće u 14.00 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: