Predmet protiv Egnera kod sudije

Zahtev za sprovođenje istrage protiv Petera Egnera dostavljen je postupajućem istražnom sudiji, kažu u Okružnom sudu u Beogradu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 01.09.2008.

16:42

Default images

"Predmet je dodeljen postupajućem sudiji, koji će, pošto razmotri zahtev za sprovođenje istrage i priložene dokaze, odlučiti o daljim postupcima", objasnila je portparolka Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić u izjavi Tanjugu. Ona je dodala da je predmet zaveden u upisnik suda i da je dobio poslovni broj.

U zahtevu za sprovođenje istrage, koji je Tužilaštvo za ratne zločine podnelo Veću za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, Egner se sumnjiči za više krivičnih dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništa.

Između ostalog, on se sumnjiči i za genocid jer je, kao pripadnik tajne nemačke službe - Gestapoa, imao nameru da istrebi jednu nacionalnu grupu - Jevreje u Beogradu.

Tužilaštvo za ratne zločine došlo je do dokaza da je Egner dobio tri odlikovanja nacističke Nemačke, među kojima je i gvozdeni krst, a prema ukazu Adolfa Hitlera, kao zalužni pripadnik SS-a dobio je nemačko državljanstvo.

Egner se sumnjiči da je krajem 1941. godine učestvovao u odvođenju većeg broja civila u Jajince gde su streljani, kao i da je od kraja 1941. do sredine 1942. kao stražar obezbeđivao odvođenje grupa Jevreja u logor Staro sajmište.

Ukoliko istražni sudija pokrene istragu protiv Egnera, Srbija će moći da podnese zahtev SAD za njegovo izručenje.

Američko ministarstvo pravde nedavno je pokrenulo proces oduzimanja državljanstva Egneru, koji je u toj zemlji osumnjičen da je učestvovao u ubistvu više od 17.000 civila tokom Drugog svetskog rata.

U tužbi, podnetoj američkom Okružnom sudu u Sijetlu, Egner se tereti da je učestvovao u ubistvu nekoliko desetina hiljada Jevreja, Roma i političkih disidenata u Srbiji.

Egner je rođen u Crvenki, u Vojvodini, a u SAD je radio kao ugostiteljski radnik u hotelu "Olimpik" u Sijetlu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: