Rupel: Glupo poređenje s Kosovom

Međunarodno priznanje Kosova kao razlog za slične zahteve drugih naroda je glupa i pogrešna teza, smatra Dimitrij Rupel.

Izvor: B92

Subota, 30.08.2008.

00:37

Default images

Na novinarskoj konferenciji, održanoj u petak popodne u Ljubljani, slovenački ministar Dimitrij Rupel je izjavio da je neosnovana teza "navođenje međunarodnog priznanja Kosova kao razlog za slične zahteve nekih drugih naroda u svetu", dodavši da je to i "veoma glupa i pogrešna teza".

"Ne znam koliko puta smo rekli da je Kosovo problem sui generis i da je u slučaju Kosova došlo do koordinisanog delovanja međunarodne zajednice", rekao je Rupel, podsetivši i da je oko pitanja Kosova raspravljala i Kontakt grupa, kvinta, kao i da je održan niz sastanaka na kojima je određivan datum.

"O tome se dogovaralo i sa nassim kosovskim prijateljima", rekao je Rupel, zaključivši da zbog svega toga nije moguće ni na koji način porediti Kosovo sa onim što se dešavalo u Gruziji.

Pitanje Gruzije biće i jedna od centralnih tema Strateškog foruma Bled, koji će biti održan u nedelju i ponedeljak, a biće posvećen energiji i klimatskim promenama.

Povodom pitanja Gruzije i Rusije, Rupel je izjavio da će u ponedeljak biti poznato da li će biti uvedene sankcije protiv Rusije.

"Slovenija nije posebno sklona sankcijama za Rusku federaciju, ali mislimo da je potrebno sa ruskim prijateljima govoriti veoma otvoreno, kao i pridržavati se onoga što su se predsednici Sarkozi i Medvedev dogovorili", rekao je Rupel, dodavši da Rusija mora da se vrati na one položaje na kojima je bila na početku neprijateljstava, čime bi i bio olakšan i razgovor sa Rusijom.

Rupel je dodao i da "neki u EU žele konfrontacije sa Rusijom, ali i i neki izvan EU", kao i da se tu radi o državama koje su nekada imale teškoće sa bivšim SSSR-om.

"Mislim da bi konfrontacija mogla biti kontraproduktivna i besmislena", rekao je Rupel, dodavši da treba ozbiljno razgovarati o tome kakve namere ima EU sa svojim širenjem i gde su te granice, jer se mnogo puta približilo definisanju granica, ali nikada se nije konačno reklo gde bi one trebalo da budu, jer postoje različita gledišta po pitanju Turske, Ukrajine i Gruzije.

"EU želi da se reši pitanje Kavkaza i sporova, "zamrznutih konflikata", dodavši da se tu radi i o problemima Moldavije i Ukrajine, konfliktu između Jermenije i Azerbejdžana, ali i o problemu Južne Osetije i Abhazije, "koje su formalno deo Gruzije, od koje se udaljuju, što je jako zabrinjavajuće".

Rupel je rekao i da Gruziji treba reći da kao suverena država ima i obaveze, a ne samo prava, jer se radi o "delikatnoj problematici višeetničke teritorije, o problemu međukulturalnog sporazumevanja i suživota, kakve smo i mi iskusili u bivšoj Jugoslaviji, zbog čega ne bi bilo dobro kada bi odstupili od svojih principa".

Putin: Nikakve razlike nema

Ruski premijer Vladimir Putin kritikovao je evropske zemlje za politiku dvostrukih standarda i poslušnost Vašingtonu, izjavljujući pred samit EU o Gruziji da je Zapad, koji osuđuje Rusiju zbog priznanja Južne Osetije i Abhazije, priznao nezavisnost Kosova kršeći odluke UN-a.

Za nemačku televiziju ARD, Putin je podsetio da je usvojena Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN u kojoj se govori o teritorijalnoj celovitosti Srbije, ali da je ta rezolucija "bačena na smetlište", jer je Bela kuća tako naredila.

"Bacili su na smetlište tu rezoluciju i zaboravili na nju. Pokušali da je izvrnu - ali je nemoguće bilo izvrnuti je - i potpuno zaboravili. Zašto? Zato što je Bela kuća naredila i sve je izvršeno", rekao je ruski premijer, a prenela je agencija RIA Novosti.

"Ako evropske zemlje budu i dalje tako vodile svoju politiku, o evropskim pitanjima moraćemo da razgovaramo sa Vašingtonom", rekao je Putin pred samit EU u Briselu 1. septembra.

Predsednik ruske vlade je rekao da su svi očekivali da će posle proglašenja nezavisnosti Kosova, čemu se Moskva protivila, Rusija priznati Južnu Osetiju, ali se Rusija ponašala uzdržano.

"Progutali smo to", rekao je Putin i naveo da je zauzvrat dobijena eskalacija konflikata u Gruziji i napad na ruske mirovnjake.

On je rekao da Rusija želi da se u svetu igra po istim pravilima, koja se nazivaju međunarodnim pravom, i ne želi da time neko manipuliše.

Putin je, prema stenogramu koji je danas objavila vlada Rusije, ponovio svoj stav da između Kosova i Metohije, s jedne, i Južne Osetije i Abhazije, s druge strane, nema nikakve razlike.

"Ako ste priznali tamo (Kosovo), priznajte tada nezavisnost Abhazije i Južne Osetije. Nikakve razlike nema, to je izmišljena razlika", rekao je Putin.

"Tamo je bio etnički konflikt - i ovde je etnički konflikt. Tamo su bili zločini praktično sa svih strana - i ovde se, verovatno, mogu pronaći", rekao je ruski premijer, navodeći da bi se razlike "nesumnjivo mogle pronaći kada bi se malo zakopalo".

Međutim, ukazao je on, za Kosovo je odlučeno da tamo narodi ne mogu da žive u jednoj državi, ali i otcepljene gruzijske autonomije ne žele da žive zajedno u jednoj državi.

"Nikakve razlike nema, i svi to odlično shvataju. Sve to je brbljarija kako bi se prikrila protivpravna rešenja. To se naziva pravom sile. Pravom jačeg. A s tim se Rusija ne može složiti", istakao je Putin.

Prema njegovim rečima, ne može se igrati u nekim regionima po jednim pravilima, a u drugima po drugim samo ako to odgovara nečijim interesima.

"Želimo jedinstvena pravila koja bi uvažavala interese svih učesnika u međunarodnoj komunikaciji", rekao je ruski premijer.

Slovačka jedinstveno o Kosovu

Slovački premijer Robert Fico pozvao je Slovake da budu jedinstveni u odbijanju priznavanja nezavisnosti Kosova.

"Bilo bi ispravno kada bi slovačko društvo jedinstveno odbijalo priznavanje Kosova. Pri njegovom nastanku je grubo prekršeno međunarodno pravo. A onda možemo s pravom da odbijamo sve provokacije koje se tiču teritorijalne celovitosti Slovačke", kazao je Fico na proslavi 64. godišnjice Slovačkog narodnog ustanka u mestu Banska Bistrica, javlja slovačka agencija SITA.

On je upozorio da upravo jedinstven i dosledan stav Slovačke u odbijanju kršenja međunarodnog prava omogućava zvaničnoj Bratislavi da podrži teritorijalni integritet Gruzije.

"Nije kredibilan stav da se podržava otcepljenje Kosova, a u drugom, sličnom slučaju, to se odbija", naveo je slovački premijer Robert Fico.

"Rusija je Kosovo iskoristila za svoje interese"

Ambasador Gruzije u Francuskoj Mamuka Kudava izjavio je da slučaj Kosova za Moskvu nije pitanje principa, već pritiska na NATO i Evropsku uniju.

"Slučaj Kosova Moskva je iskoristila za svoje interese. Ali Kosovo nije jedini argument sa njihove strane, ima i drugih, kao što je zaštita njihovih građana i takozvani gruzijski genocid nad Osetinima, što je potpuno netačno", rekao je gruzijski ambasador Tanjugu posle konferencije za novinare u Parizu.

"Nismo priznali nezavisnost Kosova jer smo smatrali da teritorijalni integritet zemlje treba da bude očuvan", kazao je Kudava.

On je rekao da ne misli da je nezavisnost Kosova dovela do priznanja Južne Osetije i Abhazije, dodavši da bi Rusi "pronašli druge argumente".

Prema oceni Kudave, nekadašnjeg zamenika ministra odbrane, rusko reagovanje nije izazvala ekspanzionistička politika NATO-a u regionu.

"Naprotiv, da je NATO bio čvršći, na primer na samitu u Bukureštu u aprilu, i da je odlučeno da se Ukrajini i Gruziji dodeli status člana, ne bi došlo do agresije protiv Gruzije", rekao je ambasador Gruzije i dodao da je Moskva to "ocenila kao znak slabosti Zapada".

Prema njegovom tumačenju, "ruska agresija nije usmerena protiv Tbilisija već protiv Zapada".

"Deo smo velike strateške igre u kojoj je Gruzija, nažalost, prva žrtva", rekao je gruzijski diplomata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: