Mihajlović: UNMIK podbacio

Direktor Vladine kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović ocenio je da UNMIK nije ispunio zacrtane zadatke.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.08.2008.

17:08

Default images

Mihajlović je za Međunarodni radio Srbija kazao da to nisu samo njegove ocene, već i zvanične ocene UN koje ipak "stalno potenciraju da je došlo do izvesnog napretka".

"Međutim, napredak se ocenjuje poređenjem sa nekim prethodnim stanjem. Suštinske stvari, zbog kojih je mirovna misija i poslata na Kosovo su da se uspostavi mir, da se uspostavi sloboda kretanja, povratak izbeglica i raseljenih lica, povratak imovine. Ništa od toga nije ostvareno", rekao je on.

Prema njegovim rečima, ima 235.000 izbeglica sa Kosova, a prema podacima UNHCR od 2000. godine se u Pokrajinu vratilo svega 7.100 ljudi.
Mihajlović je ocenio da se ne može govoriti o uspehu UNMIK-a kada se zna da na Kosovu još postoji ograničena sloboda kretanja i veliki strah među nealbanskim stanovništvom.

"Kosovo je arsenal ilegalnog oružja. Prema podacima UNDP-a, na Kosovu se nalazi između 330 i 450 hiljada dugih cevi u ilegalnom posedu i to je arsenal koji može da zapali čitav Balkan. Drugi podatak je da je, prema UNDP-u, svaki peti đak u osnovnim i srednjim školama na albanskom jeziku naoružan", rekao je vladin funkcioner.

On je naveo i da je i privatizacija na Kosovu sprovedena na "trivijalan način, bez prethodnog utvrđivanja vlasništva", kao i da su pojedine firme prodate u bescenje.

"Rezultat toga je da nema proizvodnje na Kosovu, da je osnovni izvozni artikl otpad sa Kosova i Metohije, a posledica je da dve trećine stanovnika Kosova živi sa 90 centi dnevno", rekao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, neće se promeniti stav Vlade Srbije da misija EU na Kosovo može da dođe samo uz odobrenje Saveta bezbednosti UN.

"Promena može da dođe jedino u slučaju da UN odobre misiju Euleks, ukoliko je u skladu sa Rezolucijom 1244 da Euleks bude u sastavu UN. To ne zavisi od nas, to zavisi od UN. Za Srbiju je Kosovo deo Srbije koji je pod međunarodnim protektoratom i mi ćemo se tako ponašati i ubuduće", rekao je Mihajlović.

On je rekao da će vlada pokušavati da ojača položaj srpske zajednice u Pokrajini, odnosno da usmeri "dobar deo sredstava na održivi opstanak Srba na Kosovu i ka povratku raseljenih".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: