500 mrtvih u neredima u Keniji

Skoro 500 ljudi poginulo je u neredima koji su izbili posle izbora u Keniji, što je za 100 više od prethodnih procena.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 07.01.2008.

14:23

Default images

Kako su izvestili lokalni mediji, prema podacima odbora vlade zaduženog za humanitarna pitanja, u nemirima je poginulo 486 ljudi, dok je više od 250.000 u poslednjih desetak dana bilo primorano da napusti domove.

Neredi su izbili posle tvrdnji opozicije da su rezultati predsedničkih izbora 27. decembra, prema kojima je pobedio predsednik Mvai Kibaki, namešteni, preneo je Rojters.

Kenijski opozicioni lider Raila Odinga danas je otkazao za sutra zakazane proteste širom zemlje zbog očekivanog početka procesa posredovanja u rešavanju političke kriza, javlja agencija Rojters.

"Mi smo sada uvereni da proces posredovanja treba da počne i prema tome obaveštavamo naše pristalice širom zemlje da (sutra) neće biti mitinga", rekao je Odinga novinarima posle susreta sa američkim izaslanikom Džendajem Frejzerom.

Predsednik Kibaki je rekao da je spreman da formira vladu nacionalnog spasa, ali Odinga želi da se on odrekne predsedničke funkcije, da održi pregovore preko međunarodnih posrednika i zakaže nove izbore do kojih bi vladala prelazna vlada.

Postizborni nemiri okrnjili su dosadašnji ugled Kenije kao stožera stabilnosti u istočnoj Africi i ugrozili njenu privredu koja je najrazvijenija u regionu.

Udruženje pravnika Kenije takođe je pozvalo predsednika Kibakija da se povuče i zatražilo organizovanje novih izbora pošto, kako je navedeno u saopštenju, rezultati izbora nisu verodostojni i proglašenje pobednika nije prihvatljivo.

Međunarodne organizacije, u međuvremenu, ulažu velike napore da ograniče razmere humanitarne krize u Keniji, preneo je BBC.

Svetski program UN za hranu je saopštio da je konvoj kamiona, koji prevoze skoro 700 tona hrane, krenuo iz lučkog grada Mombase ka Najrobiju i Eldoretu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: