Neophodan Zakon o mobingu

Neophodno je donošenje Zakona o mobingu jer oko 60 odsto zaposlenih u Srbiji živi u ogromnom strahu od gubitka posla, kažu nadležni.

Izvor: B92

Petak, 07.09.2007.

13:42

Default images

Takva situacija je direktan pokretač mobinga, odnosno psihičkog zlostavljanja na radnom mestu, rekao je predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Zoran Ivanov. Sindikat već duže vreme ukazuje na taj veliki problem društva, kao i na neophodnost donošenja, pored Zakona o mobingu, i izmene Zakona o radu, rekao je Ivanov.

On je predstavio model po kojem je moguće izmeriti koliko je neko zlostavljan na poslu.

Mobingometrija, kako je nazvana metoda za kvantifikovanje nivoa oštećenja zdravlja, urađena je na osnovu naučne i stručne formulacije svih segmenata koji se tiču zlostavljanja, rekao je Ivanov.

Ona ukazuje na ukupan procenat posledica zlostavljanja i uslova na radu i stepenovana je na neznačajan i značajan procenat, do deset odnosno više od 60 procenata, objasnio je on.

Prema ponuđenom modelu, količina mobinga proporcionalna je intenzitetu i vremenu trajanja zlostavljanja, a osobi koja je pretrpela zlostavljanje treba da pomaže, pored ostalih i antimobing tim u koji bi bili uključeni lekar, psiholog, advokat.

Veliki broj zemalja uveo je krivičnu odgovornost za poslodavca, ali se kod nas mobingovani zaposleni na sudu može pozivati samo na odredbe obligacionog prava, rečeno je na skupu.

Mobing se veoma tiče i same firme, odnosno ako je "bolesna" firma, ako su u njoj poremećeni odnosi, posledica je pad motivacije, kreativnosti, zaposleni odsustvuju sa posla.

Prva oštećenja kod zlostavljanog manifestuju se u emocinalnoj sferi, pa se javljaju česte glavobolje, povišen krvni pritisak, pa i psihički poremećaji.

Kada su u pitanju delatnosti, mobing je u Srbiji najviše rasprostranjen u državnoj upravi, školskim i zdravstvenim ustanovama, hotelijerstvu i ugostiteljstvu, odnosno u sektorima koje kontroliše država, rečeno je na skupu.

Najčešće se javlja u firmama koje neguju kult karijerizma, rekao je Ivanov i kao osnovne karakterisike zlostavljača (mobera) naveo narcisoidnost, egoizam, poremećaj ličnosti, želju za karijerizmom...

Kada su u pitanju osobine zlostavljenog (mobingovanog), uglavnom se radi o "poštenjacima", ljudima koji prijavljuju nepravilnosti u radu, a tu su i invalidi, osobe koje su tek počele da rade, ali i oni sa različitom ideologijom, druge religije i slično.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: