"Pa-pa PDV-u" za bebe

U 25 gradova Vojvodine i u Beogradu počelo prikupljanje potpisa za ukidanje PDV-a na hranu, odeću i opremu za bebe.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 20.06.2007.

14:57

Default images

Kampanju "Pa-pa PDV" pokrenuo je roditeljski portal Bebac u saradnji sa više nevladinih organizacija. Članica NVO "Građanka" Jelena Pantić-Vrsajkov rekla je da organizatori očekuju da će za dan ili dva sakupiti potrebnih 30.000 potpisa za podnošenje zakonske inicijative.

"Želja nam je da animiramo građane i političare da počnu da razmišljaju o potomstvu, jer se ništa ne preduzima u pravcu pronatalitetne politike. Znamo koliko to sve košta naše prijatelje koji imaju decu ili unuke i da na Zapadu taj porez ne postoji, i zato smo želeli da nešto preduzememo", rekla je ona.

Prema rečima organizatora, kampanja prikupljanja potpisa u svim gradovima u Srbiji ide veoma dobro i za samo dva sata prikupljeno je više hiljada potpisa.

Kampanja se obavlja uz saradnju sa Savezom zdravstvenih radnika, Udruženjem za javno zdravlje Srbije, NVO "Građanka", NVO "Medium group", NVO "Roditeljski centar" i Forumom žena.

U vreme Miloševićevog režima i nakon petooktobarskih promena, bebi-oprema i hrana bile su maksimalno oporezovane. U Miloševićevo vreme porez je bio 20 odsto.

Nova vlast je posle 2000. za svu bebi-opremu i hranu, osim hrane za odojčad, odredila PDV od 18 odsto, pošto spadaju u kategoriju prometa roba. Hrana za odojčad oporezuje se sa osam odsto.

I  jedna i druga vlast obećavale su da će smanjiti taj porez, pa je tako devedesetih godina nastao izraz "Miloševićeve bebe", a gotovo sve stranke su, u svojim predizbornim obećanjima posle 2000. najavljivale da će ukinuti tzv. bebi-PDV. Ni jedni ni drugi nisu ništa učinili u vezi s tim.

Reakcija inspektora

Ubeðivanje s inspektorom (Beta)
Učesnik akcije prikupljanja potpisa za podnošenje zakonske inicijative za ukidanje poreza na dodatu vrednost na hranu, odeću i opremu za bebe pokazuje urednu prijavu akcije novosadskim policajcima i komunalnom inspektoru.

Inspektor je pokušao da je zabrani, uz obrazloženje da nije prijavljena. Na intervenciju policije, koja je posvedočila da je akcija prijavljena, nastavljeno je prikupljanje potpisa.

Organizatori su naveli da je komunalni inspektor prilikom pokušaja zabrane rekao da ima "naređenje iz grada" da mora da ukloni štand. Kampanja je počela danas u 25 gradova Vojvodine i u Beogradu.

Starenje stanovništva istoka Evrope

Do 2025. godine stanovništvo mnogih zemalja istočne Evrope i bivšeg Sovjetskog Saveza biće među najstarijim na svetu.

To će dovesti u opasnost nedavne ekonomske uspehe regiona, ako ne budu sprovedene odgovarajuće zdravstvene i penzijske reforme i povećana produktivnost, saopštila je danas Svetska banka. Reč je o 28 zemalja, od Rusije do Albanije.

Bogatije i razvijenije zemlje, kao što su Francuska, Italija i Japan, daleko su spremnije da se suoče sa izazovom starenja svog stanovništva, nego države istočne Evrope i bivšeg SSSR-a, navodi Banka.

Predviđanja nalaze da će se stanovištvo tog regiona smanjiti za 24 miliona ljudi u naredne dve decenije. Samo će Rusija izgubiti 17 miliona ljudi. Ovaj manji broj stanovnika istovremeno ćebiti mnogo stariji.

Do 2015. godine, između petine i četvrtine življa u devet država - od Azerbejdžana do Slovačke - imaće 65 ili više godina. Jedan od petoro Bugara biće stariji od 65 godina, dok će prosečna starost Slovenaca biti 47 godina.

Prema Svetskoj banci, snažna produktivnost će biti apsolutno neophodna da istočna Evropa i zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza nastave brz rast i dostignu prihode i životni standard EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: