Sarajevo: Dve bebe i dalje kritično

Dve bebe iz Doma za nezbrinutu decu u Sarajevu, koji je u nedelju izgoreo, i dalje su u kritičnom stanju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.04.2007.

08:50

Default images

Ostali štićenici Doma i jedna medicinska sestra ostaće na ispitivanju u sarajevskoj bolnici. Većina beba Doma Ljubica Ivezić uspešno se oporavlja u sarajevskoj bolnici. Sa njima su vaspitačice, a lekari i dalje prate njihovo stanje.

"Dve bebe koje su smeštene na intenzivnu negu su i dalje kritične, posebno jedna je jako kritično i bore se za njen život, a ova druga, ako bi se usudila, rekla bih da je za nijansu bolja", kaže portparolka Kliničkog centra u Sarajevu Biljana Jandrić.

Požar su, zajedno sa osobljem Doma, gasili i stariji štićenici, a neki od njih su, izlažući se smrtnoj opasnosti, spasavali po nekoliko beba iz zapaljenog odeljenja doma. Posledice požara, kažu u Domu, tek će se osetiti.

"Ovi najmanji ne znaju ni šta se dešava, ovi malo veći to među sobom prepričavaju. Svi smo u šoku, mi ćemo imati i za terapiju i za decu da se to što bezbolnije prevaziđe", kaže upravnik Doma Amir Zelić.

Vlada Federacije BIH najavljuje da će inspekcija obići i pregledati sve ustanove socijalne zaštite.

U požaru u nedelju stradalo je pet beba, od kojih je jedna imala samo mesec i po dana. U BiH će na dan njihove sahrane biti proglašen Dan žalosti.

Veštačenje uzroka

Uzroci požara u dečijem Domu u Sarajevu biće poznati nakon što se obavi veštačenje protivpožarne zaštite. Sudski veštak Instituta za sudsku medicinu u Sarajevu Hamza Žujo izjavio je da je završena obdukcija tela pet stradalih beba, te da je "najverovatnije reč o trovanju ugljenmonoksidom". Rezultati analize krvi koji pokazaće tačan uzrok smrti beba.

Stradale su bebe Džemal Šabanović, rođen 23. avgusta 2006, Faik Krasnići, rođen 9. novembra 2006, Medina Bostandžija, rođena 5. novembra 2006, za jednu bebu se zna da je dečak s prezimenom Pejanović i da je rođen 4. marta 2007, a peta žrtva je devojčica čiji identitet nije poznat,a koje je primljena u Dečji dom pre tri dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: