Manipulacije etničkim napadima

Jožef Kasa smatra da slučajevi manipulacije incidentima na nacionalnoj osnovi mogu minimizirati značaj pravih napada.

Izvor: B92

Petak, 21.04.2006.

20:20

Default images

Lider Saveza vojvođanskih Mađara je rekao da će zbog takvih slučajeva stradati cela nacionalna manjina, kao i da to nanosi veću štetu Mađarima nego bilo šta drugo. "Samo jedan takav slučaj stvara takvu klimu koja može minimizirati prave napade. Smatram da svakog krivca treba kazniti i za manipulacije i za sva krivična dela koja počini", rekao je Kasa.

Subotička policija podnela je juče krivičnu prijavu protiv T.D. (30) zbog lažnog prijavljivanja i za izazivanje nacionalne, rasne i verske netrpeljivosti. On je krajem marta prijavio policiji da su ga napala četiri mladića koji su ga pretukli "zbog toga što je Mađar i govori mađarski jezik", te da su mu pretili da će ga ubiti.

Policija je utvrdila da je prijava bila lažna, a T.D. je u prisustvu svoga advokata priznao da je razlog napada bio dug od 300 evra koji je napravio prilikom kupovine heroina. Kao razlog prijavljivanja napada na nacionalnoj osnovi T.D. je naveo da je želeo da dobije neophodne papire za iseljenje u Mađarsku.

Kasa je ocenio i da je ponovo na delu "delimičan, aljkav, pa možda i pristrasan rad policije", pošto javnosti nije saopšteno da li je otkrivena i osoba koja je napala T.D. i pokušala da naplati dug. "Ako nam je već saopšten pravi uzrok napada, logično bi bilo otkriti i ko su napadači. Zar policija ne zna ko su dileri droge u gradu", rekao je Kasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: