Kineska ekonomija peta u svetu

Kineska ekonomija ubrzano raste, a po nekim indeksima je peta usvetu i dalje napreduje.

Izvor: B92

Sreda, 25.01.2006.

12:45

Default images

Bruto domaći proizvod Kine porastao je prošloj godini 9,9 odsto zahvaljujući snažnom izvozu i investicijama, saopštila je Nacionalna statistička služba. Prošla godina je bila treća uzastopna kako Kina beleži ekonomski rast od oko 10 odsto. Statističari su optimisti i u vezi s 2006, ali upozoravaju na rizik smanjenja investicija koje su bile motor rasta.

Dobre ekonomske performanse u prethodnoj godini doprinele su rastu prihoda po stanovniku na 1.700 dolara, pa je Kina, gledano prema tom kriterijumu, pretekla Maroko. Kina je s proizvodnjom vrednom 2.230 milijardi dolara pretekla Francusku i postala peta po snazi svetska ekonomija, a mogla bi da pretekne i četvrtu Veliku Britaniju.

Statističari upozoravaju na potrebu zauzdavanja investicija da bi se izbegli preveliki kapaciteti i posledice u vidu novih nenaplativih zajmova, traćenja izvora, bankrotstva i rasta nezaposlenosti. Ipak, perspektive ekonomije Kine u 2006. ocenjuju se kao ohrabrujuće, s obzirom na globalno ekonomsko okruženje i stanje u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: