Info

Utorak, 29.05.2012.

15:43

Manjine niko ne zove na pregovore

Stranke nacionalnih manjina koje su ušle u republički parlament nisu dobile poziv za razgovore o ulasku u buduću vladu, rečeno je Tanjugu iz tih stranaka.

Izvor: Tanjug

Default images

Većina je ipak izjavila da će s tom vladom sarađivati, ukoliko budu ispunjeni delovi njihovih programa.

Savezu vojvođanskih Mađara još se niko nije obratio i tražio razgovor o formiranju buduće vlade, rekao je poslanik te stranke Balint Pastor. Prema njegovim rečima, SVM neće tražiti ministarska mesta, jer ih zanima program nove vlade.

"Nas interesuje program nove vlade. Nećemo tražiti ministarska mesta, niti mesta državnih sekretara. Bitno nam je da se formira efikasna i proevropska vlada i da što više stavki iz našeg programa uđe u program buduće vlade", rekao je Pastor.

I u Stranci demokratske akcije Sandžaka, koja će imati dva poslanika, kažu da ih za sada niko nije zvao da budu deo vlade i većine, a da će o tome odlučivati kada im se neko obrati. Lider te stranke Sulejman Ugljanin izjavio je danas, na pitanje novinara da li sebe vidi u budućoj Vladi Srbije, da vidi sebe u razvoju Srbije i da je spreman da pomogne.

Nova vlada treba da bude efikasna, da pomogne privredni i ekonomski razvoj i to je njen ključni cilj, rekao je Ugljanin, koji je ministar bez portfelja u vladi Mirka Cvetkovića.

Lider Demokratske unije doline, članice Koalicije Albanaca preševske doline, Skender Destani rekao je Tanjugu da ta koalicija za sada nije dobila poziv za razgovore o formiranju vlade.

"Verujem da će, ukoliko razgovori o formiranju vlade budu tekli na način kako se očekuje, kandidat za mandatara Boris Tadić pozvati i predstavnike manjina da se uključe u te razgovore", rekao je Destani.

Koalicija Albanaca Preševske doline, koju čine četiri stranke, imaće u novom sazivu republičkog parlamenta jednog poslanika, s tim što će se on rotirati na po godinu dana, a prvi će biti Riza Halimi.

Lider Bošnjačke demokratske zajednice, koja je na parlamentarnim izborima nastupala u koaliciji "Sve zajedno" sa još četiri stranke nacionalnih manjina, Emir Elfić rekao je da ni ta opcija još nije dobila nikakvu ponudu za učešće u razgovorima o formiranju buduće vlade.

Elfić, koji će biti jedini poslanik te koalicije, rekao je da je ta koalicija spremna da razgovara sa svima koji pokažu volju da zajednički rade na otklanjanju problema u Sandžaku.

Stranka "Nijedan od ponuđenih odgovora", prema rečima jedinog njenog poslanika Nikole Tulimirovića, ne želi da bude u sastavu buduće vlade, bilo ko da je formira, i najavljuje da će sigurno biti u opoziciji.

"Nećemo sigurno biti u sastavu bilo koje vlade i bićemo u opoziciji", rekao je Tulimirović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

15 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

18 h

Podeli: