Vojislav Koštunica - kandidat DSS-a

  • datum i mesto rodjenja: 24. mart 1944, Beograd
  • obrazovanje: Doktor pravnih nauka
  • dosadašnje kandidature: 2002. dva puta, 2012.
  • stranka: DSS
  • Horoskop: Ovan

Izvor: B92

Petak, 20.04.2012.

16:59

Default images

datum i mesto rodjenja: 24. mart 1944, Beograd

obrazovanje: Doktor pravnih nauka

dosadašnje kandidature: 2002. dva puta, 2012.

stranka: DSS

Horoskop: Ovan

Vojislav Koštunica rođen je 24. marta 1944. godine u Beogradu, u porodičnoj kući u Skadarskoj ulici. Osim na beogradskom Dorćolu, u detinjstvu i mladosti, često je boravio i u Miloševcu kod Velike Plane, zavičaju majčine porodice.

U Šumadiji, u Koštunićima, pod Ravnom gorom i Suvoborom je ognjište porodice Koštunica. Ranije su se Koštunice prezivali Damljanović. Krsna slava im je Sveti Arhangel Mihailo. Jovan Damljanović, pradeda Vojislava Koštunice, bio je učesnik Svetoandrejske skupštine iz 1858. godine, kao narodni poslanik iz Koštunića, tada je prozvan Koštunica.

Vojislav Koštunica školovao se u Beogradu, gde je završio osnovnu školu. Drugu beogradsku gimnaziju pohađao je i maturirao u vreme dok se ona nalazila na mestu gde je današnja, nova zgrada „Politike“.

Pošto je 1962. maturirao, Vojislav Koštunica upisuje Pravni fakultet u Beogradu koji je završio u roku i diplomirao 1966. godine. Magistrirao je 1970, a doktorirao na istom fakultetu 1974. sa tezom „Institucionalizovana opozicija u političkom sistemu kapitalizma“.

Od 1970. do 1974. godine bio je asistent na Pravnom fakultetu. Tu poziciju napustio u vreme političkih progona na Beogradskom univerzitetu. 1989. godine je odbio poziv da se vrati na mesto profesora Pravnog fakulteta.

Posle izbacivanja sa fakulteta radio je u Institutu društvenih nauka, a od 1981. godine u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju. Osamdesetih godina 20. veka angažovao se na zaštiti ljudskih prava, naročito u Odboru za odbranu slobode misli i izražavanja, u kojem su se okupljali intelektualci-disidenti.

Bio je jedan od osnivača Demokratske stranke 1989. godine. Odvojio se od nje 1992. i osnovao je Demokratsku stranku Srbije čiji je predsednik. Bio je narodni poslanik u Skupštini Srbije od 1990. do 1997. godine.

Bio je kandidat Demokratske opozicije Srbije na izborima za predsednika Jugoslavije 2000. godine, kada je pobedio Slobodana Miloševića. Funkciju predsednika SR Jugoslavije obavljao je od oktobra 2000. godine do februara 2003. godine.

U septembru i decembru 2002. godine dva puta je učestvovao na izborima za predsednika Srbije i oba puta osvajao najveći broj glasova, ali ti izbori nisu bili uspešni zbog nedovoljnog izlaska birača.

Posle vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, održanih u decembru 2003. godine, postao je predsednik Vlade Srbije, a maja 2007. godine osvojio je i drugi mandat premijera Srbije.

Koštunica je obavljao funkciju premijera Srbije do vanrednih izbora koje je raspisao 2008. godine, kada je njegova stranka prešla u opoziciju.

Objavio je veliki broj radova iz oblasti ustavnog prava, pollitičke filozofije i teorije.

Govori engleski, francuski i nemački jezik.

Nikada nije bio član Komunističke partije.

Oženjen je Zoricom Radović, takođe doktorom prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: