Izveštaj Komisije za istraživanje ubistava novinara

Komisija je osnovana pre dva meseca kako bi se učinio dodatni napor u istraživanju razloga zbog kojih do sada nisu otkriveni nalogodavci i ubice novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića. Naknadno je mandat Komisije proširen i na slučaj ubistva medijskih radnika Radio-televizije Srbije u bombardovanju 1999. godine.

Izvor: B92

Utorak, 09.04.2013.

11:45

Default images

Cilj je bio da se formira telo ( sastavljeno od predstavnika novinarskih udruženja, novinara, Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno informativne agencije, uz podršku Vlade Srbije), da sa punom rešenošću rasvetli ubistva novinara. U sastavu Komisije dominantnu ulogu imaju predstavnici medijske struke čija je obaveza da permanentnim radom utiču da se obnove i osnaže istrage, vrati poverenje u institucije koje se bave ovim istragama i pokaže profesionalnoj i opštoj javnosti da je otkrivanje i kažnjavanje ubica od velikog značaja i za našu profesiju i za društvo.

U prva dva meseca rada Komisije evidentirana je i prikupljana dokumentacija koja se nalazila na različitim mestima: u MUP-u, BIA, tužilaštvima. O svakom pojedinačnom slučaju su prikupljene informacije od važnih učesnika dosadašnjih istraga. Može se reći da se po prvi put gotovo sva saznanja koja poseduju institucije sistema nalaze na jednom mestu i da su po prvi put svi važni učesnici istraga sa tim upoznati. Kada je reč o pojedinačnim slučajevima:

U slučaju Dade Vujasinović, na predlog predstavnika Komisije i Tužioca, policijski službenici su u prisustvu tužioca obavili razgovore sa više lica za koje je postojala procena da svojim iskazom mogu doprineti rasvetljavanju određenih aspekata smrti Dade Vujasinović, među kojima je i general Momčilo Perišić. Posebna pažnja posvećena je analizi i istrazi činjenice da su dokazi uzeti

sa lica mesta navodno izgubljeni tokom selidbe dokumentacije za vreme bombardovanja 1999. godine. Na inicijativu Komisije i predlog nadležnog Tužilaštva, dat je nalog policijskim službenicima Uprave kriminalističke policije da ulože dodatni napor na pronalaženju predmeta neophodnih za nova veštačenja koja Komisija planira u saradnji sa Tužilaštvom. Angažovanje većeg broja policijskih službenika dalo je rezultat i pronađeni su predmeti – dokazi, koji će, uz prateću fotodokumentaciju i izvršene analize, biti pridruženi postojećim spisima predmeta i omogućiti verodostojno superveštačenje. Naime, zbog kontradiktornih procena, Komisija je odlučila da se angažuju strani eksperti za balistiku i sudsku medicinu i upravo se na tu temu uspostavlja komunikacija sa Institutom za bezbednost u Vizbadenu, čiji stručnjaci su radili superveštačenje u slučaju ubistva premijera Đinđića, i sa američkim FBI kako bi se angažovao iskusan stručnjak za sudsku medicinu. Na osnovu tih podataka, radiće se superekspertiza kroz rekonstrukciju ubistva i sve druge neophodne radnje iz oblasti kriminalističke istrage, uvek uz mogućnost angažovanja stranih eksperata. U narednom periodu će se raditi na dobijanju kredibilnih podataka koji treba da otklone svaku sumnju o svim pitanjima ovog slučaja.

U slučaju ubistva Slavka Ćuruvije, intenzivirana je istraga koja treba da dovede do povezivanja svih do sada otkrivenih činjenica, kako bi se pripremila kvalitetna optužnica za one za koje postoji sumnja da su učesnici i egzekutori ubistva, ali i za nalogodavce. Ovaj slučaj je najobimniji kada je reč o količini prikupljenog materijala, svedočenjima, dokazima i izjavama, sadrži više od 2.000 strana dokumenata. Pored analize do sada urađenog, Komisija intenzivno analizira sve opcije koje bi dovele do povezivanja svih podataka u celinu koja bi bila kredibilna za sudski epilog i osudu počinilaca i nalogodavaca. Evidentirani su svi koji mogu pomoći svojim svedočenjima, bilo kao zaštićeni svedoci ili svedoci koji nisu učesnici događaja, a kojima je potrebna zaštita jer postoji mogućnost daraspolažu činjenicama koje bi bile relevantne za utvrđivanje identiteta ubica. Komisija je spremna da predloži Tužilaštvu za organizovani kriminal da pokrene proces u kojem bi bila ponuđena zaštita ovim licima, ako prezentuju ključne informacije koje bi dovele do identifikacije ubica i nalogodavaca i uspešnog sudskog epiloga ovog procesa. Utvrđivanje istine i

odgovornosti i za ovaj zločin predstavlja prioritet u radu Komisije i neophodno je iskoristiti sva pravna sredstva da se dođe do pravosnažnih presuda.

U slučaju ubistva Milana Pantića, nova istraga se vodi kao prioritet rada istražnih organa iz Jagodine, sada uz snažnu podršku centrale Uprave kriminalističke policije i uz saradnju tima istražitelja i analitičara angažovanih na svim slučajevima kojima se bavi Komisija. Intenzivno se proveravaju i iskazi lica koja su samoinicijativno pristupila Komisiji nakon njenog formiranja, sa željom da predoče svoja saznanja.

Analizom do sada preduzetih mera i radnji, Komisija je uočila određene mogućnosti za dodatne provere saznanja, čiji rezultati mogu značajno poboljšati dosadašnji nivo prikupljenih činjenica.

Slučaj ubistva medijskih radnika RTS za vreme bombardovanja naknadno je na predlog porodica žrtava, pridodat mandatu Komisije i u narednom periodu postavićemo ciljeve i osnovne elemente za obnovu istrage. Novinarska profesija je pod permanentnim pritiskom, kroz direktne pretnje nasiljem nad novinarima i medijima, ali i finansijsko iscrpljivanje, tužbe i visoke finansijske odštete. Na svaki način se pokušava da se mediji zastraše, kako bi odustali od bavljenja istraživačkim novinarstvom, i da se ugrozi njihova sloboda kako bi se onemogućilo svebuhvatno bavljenje najtežim društvenim pitanjima. Osiromašenje društva, a samim tim i medija, dovelo je do toga da su mediji i novinari ranjiviji nego ikada. Upravo zbog toga, stav inicijatora osnivanja Komisije je da se ovaj trend ne sme prepustiti inerciji i da se na svakom nivou moraju ponuditi alternative i voditi zajednička bitka za rešavanje problema profesije i poboljšavanje položaja novinara i medija. Praktično i simbolički, proces otkrivanja počinilaca najtežih dela, ubistava novinara, nametnuo se kao prioritet i potpuno je jasna rešenost članova Komisije da na ovom poslu rade sve dok se ubistva ne rasvetle, u čemu je potrebna mnogo veća solidarnost svih novinara, medija i udruženja, kao i celog društva.

Članovi Komisije očekuju od kolega novinara, medija, novinarskih udruženja, organizacija koje se bave ljudskim pravima, pravosuđa..., da sarađuju na ovoj misiji, jer ta misija treba da bude i misija svakog profesionalca i medija. To je preduslov da se postigne bolja pozicija za novinarsku profesiju, slobodu govora i informisanja, poštovanje ljudskih prava i demokratizaciju zemlje.

Članovi Komisije su odlučni da sa radom ne prestanu dok se ne razjasne svi slučajevi ubistava novinara u Srbiji, ili dok se ne otkriju svi razlozi koji su doveli do toga da je neka od njih nemoguće privesti pravosudnom epilogu sa svim neophodnim elementima. Dodatne važne činjenice:

· Komisija za istraživanje ubistava novinara održava sastanke najmanje jednom nedeljno na kojima se radi na konsolidovanju podataka, analizi najvažnijih rezultata do kojih se došlo, kao i dosadašnjih propusta i nedostataka u istragama.

· Informiše se o napretku u radu na nastavku istraga.

· Predsednik Komisije veoma često, po zahtevu svedoka, prisustvuje davanju izjava o saznanjima koja imaju svedoci koji se sami prijave ili se pozivaju da daju izjave jer postoje saznanja da bi mogli imati važne informacije.

· Uzimanje izjava se u pojedinim slučajevima vrši i uz prisustvo tužilaca.

· Borba protiv nekažnjivosti ubistva novinara postala je prošle godine jedan od prioriteta Generalne skupštine UN. Komisija za istraživanje ubistava novinara u Srbiji je prva institucija koja je formirana kao mogući

· model za prevazilaženje prakse nekažnjivosti ubica i nalogodavaca ubistava novinara.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara

Veran Matić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: