Pomoć za enklave na Kosovu

Akcija Hrana za enklave imala je za cilj stabilizovanje rada narodnih kuhinja na prostoru Kosovskog Pomoravlja. Tokom akcije Fond B92 obezbedio je najneophodnije namirnice koje su nedostajale za nesmetan rad, kao i novčana sredstva za nabavku hrane i dalje funkcionisanje kuhinja kojima se služi preko 1.800 korisnika koji žive na ivici egzistencije. Ovo je inače jedna od najznačajnijih humanitarnih akcija koju je Fond B92 ove godine organizovao "Hrana za enklave" je akcija putem koje je sakupljana pomoć u hrani i novcu za dalji rad narodnih kuhinja na teritoriji Raško-prizrenske eparhije kojima je pretilo zatvaranje, jer se već duže vreme nalaze u kritičnoj situaciji, pošto nisu u sistemu ni kosovske, a ni srpske države. "Zadovoljan sam što smo od marta do danas uspeli da u potpunosti oživimo i stabilizujemo Narodne kuhinje u Kosovskom pomoravlju, kojima je pretilo gašenje. Uskoro će se ovaj projekat proširiti i na Štrpce gde će korisnici takođe moći da dobiju topli obrok svakog dana. Pokušaćemo da pomognemo i stvaranje samoodrživosti ovih Kuhinja kroz razvoj proizvodnje hrane. Nadam se da će osnovni troškovi rada kuhinja postati deo redovnog budžeta Ministarstva za Kosovo", rekao je predsednik Fonda B92 Veran Matić.

Veran Matić je najavio da ce se uskoro otvoriti još jedna narodna kuhinja u Štrpcu za 500 korisnika i da je upravo zbog toga potrebno pomoći da se redovno opskrbljuju dovoljnim količinama hrane. "Tim koji vodi ove kuhinje dokazao je da veoma uspešno radi i pokriva veoma veliku teritoriju Kosovskog Pomoravlja u kojem živi 40.000 Srba", dodao je Matić. On je dodao da je Fond B92 pokazao da je moguće realizovati neki uspešan projekat na Kosovu "koji sigurno predstavlja i ohrabrenje za one koji požrtvovano rade kako bi pomagali prvenstveno siromašne i nemoćne" i pozvao "sve koji su u mogućnosti da se angažuju i daju svoj doprinos poboljšanju života ovih ljudi. Korisnici nisu samo Srbi već i Romi, a veoma često i siromašni Albanci". "Jako je važno da sa jedne strane omogućimo stavljanje u sistem finansiranja od strane Vlade Srbije rad ovih insitutucija i na drugoj strani posepeno da se jača samoodrživost kroz formiranje socijalnog preduzeća koje bi samo kroz proizvodnju hrane mogla da se izdržava. Na ovom prostoru inače ima jako puno prostora za formiranje ovakvih preduzeća ili porodičnih ili zadrugarskog tipa. To bi trebalo da bude prioritet kako bi se stabilizovao život onih koji su ostali da žive u svojim domovima i da prestanu da budu samo socijalni slučajevi", rekao je predsednik Fonda B92. On je ocenio da bi vlast trebalo mnogo više da se okrene upravo životu svakog pojedinca i da ima utisak da je sada "ta posvecenost mnogo više vezana za nedostižne ideje, pri čemu se zapostavljaju pojedinci zbog kojih se navodno borimo za te ideje". "Porazno je da svi sa kojima smo se videli imaju isto uverenje, da Vlast ništa ne zna o njihovom životu i njihovim realnim problemima, jer da joj je to poznato, mnogo više bi bilo aktivnosti na rešavanju tih problema", rekao je Veran Matić.

Tokom trajanja akcije "Hrana za enklave", Fond B92 u tonama je obezbedio brašno, testeninu, ulje, mlečne proizvode, šećer, kuvani paradajz i druge životne namirnice neophodne za pripremu hrane. Za decu iz enklava Kosova i Metohije obezbeđena je nova garderoba, kao i paketići sa igračkama. Fond B92, koji je tokom trajanja akcije "Hrana za sve", nekoliko puta posetio Raško-prizrensku i Kosovko-metohijsku Eparhiju, narodnim kuhinjama u Srbiji obezbedio je i distribuirao donacije u hrani u iznosu od preko 2 miliona tona, kao i novčana sredstva u iznosu od 3.000.000,00 dinara neophodna za finansiranje rada narodnih kuhinja u srpskim enklavama Kosovskog pomoravlja koja pokrivaju troškove plata zaposlenih, goriva za prevoz hrane, struje, ogreva i inventara. Telekom je donirao 500.000 dinara za kupovinu polovnog transportnog auta. Pored svega naznačenog, Fond B92 je uticao da Ministartvo Kosova i Metohije da pomogne rad narodnih kuhinja i shodno tome donira 10.000.000,00 dinara, a isto Ministarstvo se obavezalo da će pokrivanje osnovnih troškova za rad ubaciti u budžet za narednu godinu kako bi se sistemski rešio problem opstanka kuhinje. Akcija je okupila veliki broj donatora među kojima su Victoria Group, Koncern Farmakom M.B.-AD "Mlekara" Šabac, MK Group, Mitsides point, Polimark, Privredna komora Beograd, MV Sistem, Neimar V... Predstavnici Viktorija grupe obećali su pomoć za narodnu kuhinju u priključnim mašinama za traktor, semenu i hemikalijama za zaštitu, za imanje kuhinje kako bi se stvorili uslovi za samoodrživost rada ove važne institucije. Ova kompanija finansirala je renoviranje kuće i kupovinu nameštaja za porodicu Savić koja ima devetoro dece.