Bivši gigant ostao bez novog vlasnika - 450 do 1.000 godina za vraćanje duga

Vlada Federacije BiH je na sednici u Mostaru odbila i konačnu ponudu izraelsko-kineskog partnera za iznajmljivanje fabrike ugašenog Aluminija.

Svet

Izvor: B92

Petak, 21.02.2020.

09:05

Bivši gigant ostao bez novog vlasnika - 450 do 1.000 godina za vraćanje duga
Foto: Ilustracija, Depositphotos, photonewman

Kako su rekli iz vlade, sve interesne strane i učesnici u procesu upravljanja, a posebno predstavnici u ime državnog kapitala u privrednom društvu Aluminij Mostar, obavezani su da osiguraju maksimalnu zaštitu radnika i imovine i ubrzaju procese pronalaženja rešenja za pokretanje proizvodnje u privrednom društvu Aluminij Mostar.

Kako je navedeno u informaciji, Vlada ne može da daje u najam, ni da naplaćuje zakupninu deoničkog društva, niti da preuzima bilo kakve dugove i njihovu otplatu.

Nadalje, u skladu sa predloženim iznosom zakupnine po Ugovoru u zakupu, za otplatu dugova bilo bi potrebno 450 – 1.000 godina.

Vlada Federacije BiH ne može da pruži Aluminij industris "ekskluzivno pravo da kupi čitavu fabriku, mehanizaciju, ime brenda, zemlju i svako drugo intelektualno vlasništvo tokom prvih 55 godina od razdoblja zakupa na 30 godina".

Takođe, navedeno je da Vlada Federacije BiH, niti ima nadležnosti, niti može da ugovara bilo kakve uslove za plaćanje najma, te da nema nadležnost, niti može da ispuni uslove predložene ugovorom, a u skladu s propisima koji regulišu državnu pomoć, poresku politiku, izdavanje dozvola i licenci itd, rečeno je u informaciji Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, prenosi Klix.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: