Tojota od 2020. više neće biti ista

Tojota planira da obogati svoju proizvodnu liniju sa više od 10 modela potpuno električnih vozila početkom 2020-i.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.12.2017.

18:09

Tojota od 2020. više neće biti ista
Foto: Getty images

To govori o okretanju japanskog proizvođača tom rastućem tehnološkom sektoru.

Korporacija Tojota Motor sada nema u ponudi čisto električna vozila, mada na tržištu predvodi sa hibridnim modelima koji imaju mogućnost pogona na električni motor i na gasni motor, izveštava agencija AP.

Izvršni potpredsednik kompanije Šigeki Teraši izjavio je danas da će Tojotina električna vozila prvo biti ponuđena u Kini, državi koja podržava proizvodnju elektromobila subvencijama i drugim merama, i očekuje da će to pokrenuti masivan rast te tehnologije.

Teraši kaže da će Tojotina elektična vozila kasnije biti u ponudi i u Japanu, Indiji, SAD-u i Evropi.

Iz kompanije poručuju da će do 2025. godine svaki njihov model u prodaji imati neku svoju "elektrificiranu" verziju, kao što je hibridni, električni ili motor na gorivne ćelije.

Tojota je prošle nedelje najavila da će osnovati zajedničku kompaniju za proizvodnju automobilskih baterija sa japanskim proizvođačem elektronskih uređaja, korporacijom Panasonik .

Teraši je naglasio da je dogovor sa Panasonikom "ključni deo" Tojotine strategije i da želi da promoviše japansko partnerstvo.

Ovaj proizvođač automobila se nada da će do 2030. godine godišnje prodavati 5,5 miliona električnih automobila. Danas, Tojota prodaje oko 10 miliona vozila godišnje širom sveta.

Kompanija je saopštila da će investirati 1,5 hiljada milijardi jena (13 milijardi dolara) da bi 2030. ispunila svoj cilj, a od toga iznosa više od polovine će bili uloženo u proizvodnju baterija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: