Novi problem za Putina, strahuje se od manjka

Stopa nezaposlenosti u Rusiji je u avgustu pala ispod pet odsto prvi put posle tri godine, a pokrenuto je istraživanje o mogućem nedostatku radne snage.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 26.09.2017.

11:35

Novi problem za Putina, strahuje se od manjka
Foto: Tanjug/AP, arhiva

Mesečni izveštaj federalne agencije za statistiku Rosstat je pokazao i povećanje potrošnje domaćinstava nakon pada u julu.

Stopa nezaposlenosti je pala na 4,9 odsto radno sposobnog stanovništva, što je najniže od septembra 2014. U julu je ona iznosila 5,1 odsto a u januaru 5,6 odsto.

Za razliku od krize 2008-2009, nezaposlenost nije mnogo porasla tokom recesije 2015. i 2016, izazvane padom cena nafte i zapadnim sankcijama zbog krize u Ukrajini, kada je iznosila najviše šest odsto.

Pored želje velikih državnih firmi da održe zaposlenost i ojačaju neformalnu ekonomiju, eksperti kao razlog vide i posledicu opadanja broja radno sposobnih ljudi posle demografske krize devedesetih.

Iako očekivani životni vek ima tendenciju rasta poslednjih godina, manjak stanovništva je tek unekoliko nadomešten imigracijom.

Iako se ekonomija oporavlja a nezaposlenost pada, centralna banka je nedavno otkrila znake manjka kvalifikovane radne snage u nekim sektorima, dok je ministarstvo rada ocenilo da tržište rada funkcioniše sa manjkom.

Demografska situacija je jedan od faktora koji navode vlasti i neke eksperte na strah da će u narednim godinama rast biti maksimalno 1,5 odsto, što je daleko od ciljeva koje je postavio predsednik Vladimir Putin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: