Grčki hoteli u štrajku, ne rade ni restorani

Radnici u grčkim hotelima i restoranima stupili su u štrajk zbog reformi tržišta rada koje zahtevaju strani kreditori u zamenu za finansijsku pomoć Atini.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 20.07.2017.

13:13

Grčki hoteli u štrajku, ne rade ni restorani
Foto: Thinkstock

Grčka se snažno oslanja na turizam u pokušaju da se izvuče iz velike dužničke krize. Država je do sada prihvatila tri paketa pomoći od EU i Međunarodnog monetarnog fonda od 2010. godine.

Zemlju svake godine poseti oko 25 miliona ljudi, a turizam čini oko 18 odsto ekonomskog proizvoda, dok u ovom privrednom segmentu radi petina svih zaposlenih.

“Turizam raste na leđima radnika”, piše na jednom transparentu sa protesta u Atini.

Stotine radnika okupilo se u centru glavnog grada u okviru jednodnevnog štrajka protiv zakonskih reformi koje omogućavaju fleksibilne forme zapošljavanja, uvođenje minimalne zarade za mlade radnike, kao i slabljenje sporazuma o platama u ovom sektoru.

Podsetimo, nedavno su štrajkovali i grčki đubretari, pa su gomile smeća na ulicama grčkih gradova bile sve veće, a usled visokih temperatura stanje je bilo alarmantno jer je postojala opasnost po zdravlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: